Tillbaka i Afrika del 3 - Waridi Eyewear

De större investeringarna i Afrika sker genom Sabuni & Partners, men det är minst lika spännande och inspirerande att ge sig in i små start-ups drivna av passionerade entreprenörer som brinner för sin affärsidé. I samband med den förra resan i oktober 2023 skrev jag en blogg om en oväntad investering där jag hamnade bredvid Lucy Kabuti på en flight mellan Mombasa och Nairobi. Något som ledde till att vi nu är delägare i hennes bolag ”Waridi Eyewear” och som ni kan läsa om här: https://entreprenorsstaden.nu/news/ett-ovantat-projekt-i-kenya-2/

Nu har det gått nästan ett år och Lucy utvecklar sitt bolag med fokus på den kenyanska marknaden. Sortimentet består av olika typer av solglasögon med polaroid-glas för att skydda ögonen. En extremt konkurrensutsatt produkt men Lucy har hittat ett gap på marknaden.

Nämligen handgjorda solglasögon i trä. Här sticker man verkligen ut och det är lätt att älska designen och att känna den äkta känslan.


Glasögonen tillverkas i en mycket enkel fabrik i utkanten av Nairobi. Materialet är mestadels mahogny och man gör det av tunna spillbitar.


Allt sker manuellt och produktionen just nu är ca 10 par om dagen.

Alltid kul att se hur en produkt kommer till. Träet slipas ned till ca 1 mm och limmas sedan i tre skikt för att få stabilitet.


Här ser vi Kasper och Lucy studera ett par som just passerat kvalitetskontrollen.


När man ser hur den lilla fabriken ser ut undrar man hur de exklusiva glasögonen kan produceras just där. Men man blir överraskad av den skicklighet som dessa hantverkare visar och dessutom med mycket små medel.


Efter besöket i fabriken tog vi en sväng till Waridis showroom. Återigen visar man med små medel att man hanterar alla delar i en process.


Ett mycket givande möte och som lovar gott för framtiden. Resan är naturligtvis lång, men med en engagerad entreprenör och låga omkostnader tillsammans med en unik vara är möjligheterna till framgång stora.

Missa inte att följa Waridieyewearke på Instagram Eller leta upp ett par riktigt snygga solglasögon på http://waridieyewear.co.ke

 

 

Entreprenörspodden