Lite ljus i konstiga projektet

De som följer mig på Entreprenörsstadens blogg har kanske läst om projektet med en restaurang i A Coruna, Galicien. Ett projekt som egentligen aldrig borde kommit till, men som så ofta i entreprenörssammanhang är det som inte är så logiskt ofta oemotståndligt. Du kan läsa om hur historien började här:

Lite i galnaste laget!

I april var vi alltså på plats i A Coruna för första gången. Då hade vår restaurang Cerveceria Oza84 hållit öppet sedan 28/11 2022. Efter en hyfsat bra start blev första kvartalet en katastrof. Nu kändes det tungt (och dyrt). Men man kan ju aldrig ge upp och när vi nu är på plats igen i augusti har vi haft ett antal månader där vi överträffat försäljningsbudget. Även om det är långt från lönsamt så vet alla som driver företag att det är enormt viktigt att pilarna pekar åt rätt håll. Det ger energi och framtidstro. Det viktigaste är att omsättningen ökar tillsammans med att man har bra marginal. Vi har jobbat en hel del med affärsmannaskapet och de stora förbättringsåtgärderna. Nu har vi en stabilare grund och det känns som vi har ett bra utgångsläge.

Det kommande halvåret skall vi jobba mer med detaljerna. Vi har en hel lista med små och stora saker som vi skall arbeta med. Enhetlig klädsel, kvalitet på stolsdynor, ta bort onödiga klistermärken, licens för att visa fotboll, snygga erbjudanden på borden, designade bordslampor, ”instore marketing” osv, osv. Det är ett arbete som aldrig tar slut och som betyder mycket mer än man kan tro.

Här ser vi vår kompanjon Fadi Ayoub och jag i våra nya förkläden.

Fadis sambo Celsa och Anneli kommer väldigt bra överens. Celsa pratar inte engelska så det blir bra träning i vår utveckling av spanska språket.

Vi har ett större projekt på gång. Just nu är det bara ett tråkigt plåtjalusi på halva vår uteservering. Där är våra planer att bygga en bar. I vårt område är det nästan bara traditionella tapasbarer som ser väldigt lika ut. Att utöka erbjudandet med cocktails och craft beer samt lite dyrare viner tror vi kan göra att vi sticker ut. Vi har sett att intresset finns. Nu skall planerna påbörjas.

Nu är det dags att lämna A Coruna för denna gång. En fantastiskt vackert stad med 250.000 innevånare längst upp i nordvästra Spanien. Definitivt värt ett besök.

 

 

 

 

Entreprenörspodden