Lite i galnaste laget!

I samband med vår flytt till Las Palmas Gran Canaria var målet att köpa ett hotell. Sen insåg vi att vi kanske var i fel fas i livet för det och började istället skissa på en restaurang med namnet ”Swedishtapas”. När vi sen insåg att det inte var så enkelt att skriva sig i Spanien fick vi släppa i alla fall den idén. Men livet har en tendens att bjuda på nya överraskningar.

I april 2022 åkte Anneli hem till Sverige några dagar före mig. Jag åt lunch på min favoritrestaurang och blev servad av min favoritservitör, Fadi Ayoub. Han frågade om jag var intresserad av att starta en restaurang i A Coruna tillsammans med honom. En stad i Galicien i norra Spanien. Jag hade knappt hört talas om den. Att vara programmerad att säga ”JA” skapar både möjligheter och problem. I detta fall en hel del problem, i alla fall initialt. Men så är det med entreprenörskap.

Anneli då? Ja, vad skulle hon göra? Vill hon leva med mig så är det bara att åka med…

Många bitar var inte på plats. Registrera bolaget i Las Palmas, starta nya bolaget i A Coruna, kontrakt på lokalen, delägarskap med Fadi och få hjälp med avtal på spanska. Helsike vad mycket utmaningar. Då har vi inte kommit till driften av verksamheten.

Målet var att starta i augusti. Det blev november (men hyran skulle betalas från augusti). Tillstånd, byråkrati och massa hinder. Hade man vetat allt hade man nog inte startat. Men så är det ju alltid. Bara lite knepigare i ett nytt land på ett nytt språk med en libanesisk kompanjon.  En och annan kulturkrock, men allt löst i god anda.


Denna vecka anlände vi med bil till A Coruna. Ja det stämmer. På Galiciska heter det A Coruna och inget annat. Nu till vår restaurang (som vi startat osett i en stad vi aldrig varit i med en kompanjon vi egentligen inte kände mer än att han är en jäkel på att jobba och trevlig såklart):


Först kom vi till restaurangen från baksidan och undrade ”vad i helsike”. Men det förändrades raskt när vi kom in och såg uteserveringen på framsidan. Bra flöde med folk på gågatan dessutom.


Första kvällen var det mer eller mindre fullt både inne och ute. Känslan av att vi skulle kunna skapa något bra började infinna sig.


En orsak till den tuffa starten var att vi började i lågsäsong i en lokal som varit stängd länge (det har gått skitdåligt). Nu i april börjar A Corunas befolkning röra sig på gatorna igen. Och snart kommer turisterna. Eftersom vi är beroende av uteserveringen blir det en helt annan business. Här står två stolta krögare utanför restaurangen.


En väldigt viktig uppgift var att arbeta med affärsmannaskapet, marginaler, likviditetsplanering, budget och långtidsplaner. De timmarna vi lagt på detta kommer att vara oerhört värdefulla. Och Fadi är en duktig elev.


Även om Anneli oförskyllt hamnar i konstiga situationer anpassar hon sig snabbt. Hon och Fadis sambo Celsa fann varandra direkt. Celsa pratar spanska, italienska och franska. Anneli engelska och svenska. Men Anneli har spanskan på gång så det funkar med lite vilja.


Menyerna är tapas. Även om det inte är ”Swedishtapas” så känner jag att vi är halvvägs… Pimienta padrones och raxo pork. Gambas y ajillo, tortilla eller chorichos. Alla favoriter finns.


Som alltid skall man vara engagerad i det lokala fotbollslaget. Nu går det sådär för Real Club Deportivo La Coruna. Och tyvärr missar vi hemmamatchen på lördag. Men självklart finns de med i restaurangens inredning.


Slutligen här har vi teamet. Visst är det konstigt och galet. Troligen rätt udda sätt att starta restaurang. Men med detta gäng så kommer det att gå bra, det säger magkänslan. Vi har redan börjat prata om att öppna Swedishtapas i A Coruna.

Jag har skrivit att detta är första restaurangen för oss. Men det stämmer såklart inte. Vi har ju Memories i Khao Lak också sedan 2008. Då satt jag och min kompanjon Ching och gjorde budget, pratade marginaler och det gick skitdåligt. Varför göra det enkelt…

Vi blev snabbt förälskade i A Coruna. Lika stort som Uppsala med hav, strand och fantastiskt uteliv. Vi har även sett städer som Longrono (Rioja), Pamplona, Trujillo och Sevilla. Spanien har så otroligt mycket mer att erbjuda än de vanligaste resmålen. Imorgon Spaniens mathuvudstad San Sebastian.

 

 

 

 

 

 

Entreprenörspodden