En gång bonde, alltid bonde. Men i Kenya?

Om man är uppväxt på bondgård, blivit varnad av pappa att bli bonde och dessutom varit kallad bonnjävel under hela grundskolan kan man kanske undra om man helt förträngt det där med bonderiet. Men inte alls. Istället har det funnit ett latent intresse av att se lantbruk som något extremt viktigt och även en livsstil som jag ser mycket gott i. Så det har blivit lite mer än en kolonilott.

Första steget som vi kallade bonde 2.0 var investeringen i Optima Planta. Att få växter att växa snabbare med AI är en spännande resa och den har jag berättat om tidigare här på Entreprenörsstaden Uppsala. (se länk).
https://entreprenorsstaden.nu/news/ge-fan-aldrig-upp-2/


Men som en nyfiken person kommer det nya oväntade möjligheter. Efter en resa till Kenya i höstas (bild ovan) fick jag ett samtal från en bekant som heter Sten Kvarfordh och som driver ett projekt i Mutomo i Kenya. Sten har gjort ett fantastiskt arbete under många år och vi tog en lunch på Stationen nu när vi hade Kenya som en gemensam nämnare.


Erbjudandet som var omöjligt att tacka nej till var att investera i en plantage i Mutomo. Efter att Sten gjort många ideella projekt som gjort stor nytta fanns det nu möjligheter att investera kommersiellt i en plantage på 30 hektar. Kenya – plantage – bonde – investering. Det låter klockrent.

Målet var att hitta några entreprenörsvänner med stort hjärta som ville vara med och investera i projektet. Det har gått bra och nu har vi kommit i mål. I början av veckan startade arbetet med att röja marken. Väldigt inspirerande. Snacka om att bryta ny mark i dubbel bemärkelse…


Ansvarig chef i Mutomo är Patrisio Njiru. Med god erfarenhet av jordbruk och sedan länge en viktig person i Mutomos ledning har det kliat i fingrarna på Patrisio att komma igång.

Processen är allt annat än enkel. Jobbigast är nog att hantera banksystemen och reglerna för penningtvätt. Att skicka pengar till Kenya gör man inte bara sådär…


Men nu är vi som sagt på gång och om några månader skall vi ha första skörden med vattenmelon, tomater och kanske chilli.

Kenya känns verkligen som rätt ställe att satsa på. Först blev det solglasögonen och företaget Waridi Eyewear i Nairobi, nu plantagen i Mutomo och det är fler projekt på gång som jag kan berätta om förhoppningsvis vilken vecka som helst.


Att ta sig an utmaningar som dessa är naturligtvis inte helt enkelt och man är beroende av rätt människor. Med Sten som gjort fantastiska resultat som huvudperson är mycket av problemen hanterbara. Som alltid är det människor som gör det och med vårt lilla engagerade entreprenörsgäng och erfarenheten på plats i Kenya känns detta som ett nytt helt oundvikligt projekt att hoppa på.

Läs mer om Mutomo-projekten här: https://www.mutomoprojekten.se

Även om du inte blir plantageägare så kan du vara med som fadder eller medlem. Det här är samhällsnytta på riktigt och av stor betydelse för människorna i Mutomo. Läs mer om det  via länken ovan.

 

 

Entreprenörspodden