Ge fan aldrig upp!

När det gäller Optima Planta liksom många andra entreprenörsprojekt gäller citatet som kommer från militärens REKYL vars motto är att ”Ge fan aldrig upp”.

Ge fan aldrig upp! Det är liksom där det hela avgörs. Ger du upp tar det slut, ger du aldrig upp kommer du att lyckas. Fast precis som i Optima Planta så är vägen till att lyckas och genombrottet allt annat än enkel.

Från början 2017: Vi hade pitchtävling med Företagsänglarna. Där stod han: Bonde 2.0 med en basilikakvist och påstod att han kunde odla utan vatten, utan sol och med AI. Vi visste vad sol va och vatten, men knappast innebörden av AI. Han som övertygade oss att investera var grundaren av Optima Planta, Lennart Sör.

Han kom från SLU med massor av spännande idéer. Vi jobbade tillsammans och i början gick det som smort. Vi byggde franchiseupplägg, öppnade i Umeå och Uppsala. Men sen började det hacka. Som i alla entreprenörsprojekt så är vägen inte spikrak.Tvärtom som bilden visar.

Det inträffar en massa saker både i företaget och omvärlden. Under resans gång har det varit nära att vi tvingats ge upp. I en het bransch(greentech) men utan kassaflöde var helt plötsligt antalet investerare väldigt få. När de flesta investerare stängde sina kranar var bolaget nästan helt utlämnat till att befintliga ägare stoppade in nya pengar. Skulle man satsa nya pengar eller förlora det man investerat? Trots alla motgångar och utmaningar så lyckades vi ständigt pussla ihop det. Lennart tillsammans med sin vapendragare Robin Johansson kämpade heroiskt med att både lösa kapitalbehovet, hitta nya kunder och samarbeten samt utveckla verksamheten.

Men som så ofta när man är i ett ”ge fan aldrig upp” företag så kommer genombrottet. Efter en tids tester så landade vi ett otroligt spännande samarbete med Blomsterlandet. Helt plötsligt öppnar sig en av de dörrar vi letat efter så länge. Vi har varit många som kämpat med detta under mer än sex år. Att vi är där vi är nu beror på att vi naturligtvis aldrig ger upp.

Läs gärna det gemensamma pressmeddelandet från Optima Planta och Blomsterlandet.

https://www.mynewsdesk.com/se/blomsterlandet-ab/pressreleases/blomsterlandet-och-optima-planta-i-samarbete-om-haallbar-odling-3281681

och artikeln i Dagens Industri:

Entreprenörspodden