Nu finns gott om dårskap

Det har knappast undgått någon att den svenska sjukvården behöver skyddsutrustning, men den senaste veckan har jag hört så mycket dårskap bakom kulisserna. Jag hoppas verkligen att det mesta är osant. Det har varit allt från märkliga direktiv som stoppat inköp av viktig utrustning till knölig byråkrati som slår knut på sig själv…

Samtidigt ser jag väldigt många handlingskraftiga initiativ över hela landet. Stadsteaterns ateljé syr skyddsförkläden, Röda korset i Lindesberg syr ansiktsvisir och bidragstagare i Växjö får hjälpa till att producera skyddvisir med hjälp av 3D-printers.

Listan på välvilliga initiativ kan göras lång. Men bakom kulisserna verkar man kunna hitta den ena dårskapen efter den andra. Jag hör talas om fullastade flygplan som inte får lyfta från flygplatsen i Kina därför att de “bara” kan garanteras att de har skyddsklass 2 och inte 3. Men det måste väl vara bättre med skyddsklass 2 än inget alls? Jag har pratat med företagare som vill ställa om produktionen och börja leverera till sjukvården, men som konstant blir hänvisade till den ena tjänstepersonen efter den andra…

Våra myndigheter är riggade för att hantera ett förvaltande läge. Ett läge där långsamma och nogsamma kontroller är viktiga för att upprätthålla stabilitet och kvalitet. I kristider som riskerar att likna en krigssituation är vår svenska byråkrati ett fiasko!

Med facit i hand kanske vi kommer kunna konstatera att vi borde gett i uppdrag åt Försvarsmakten att samordna inköp av skyddsutrustning snarare än Socialstyrelsen. Och förhoppningsvis får vi en diskussion i efterdyningarna som visar att vi måste ha mer handlingskraftiga myndigheter. Vi måste få bort attityden att det är viktigaste är att göra “rätt” och därför gör man ingenting. Ibland är det faktiskt viktigast att våga agera. Det handlar om liv, inte om paragrafer.

Nåväl, i väntan på att vi ska få ordning på Sveriges inköpsrutiner får vi försöka hålla oss till de ramar och riktlinjer som finns framtagna. Företagarna har gjort en sammanställning över hur företagen kan stötta sjukvården. Ni hittar informationen här

Föregående

Krogsverige tog årtionden att bygga upp. Är veckor ifrån att försvinna.

Nästa

Alltid fusk i fokus…

14 kommentarer

 1. Anna

  Japp när alliansen nermoterat sjukvården i alla år med beredskapslager! Så känns detta Som när man kommer på ett barn i kakburken! Försvarsmakten samordna inköp av skyddsutrustning snarare än Socialstyrelsen? Känns lite mer som ett utalande av Donald Trump.

  • Hartmann

   Noll koll och ingen aning. Att kritisera Trump är riskfritt i Sverige. Men faktum är att USA skall vara glada över att han är president just nu för en politiker hade definitivt inte gjort det han gjorde när han insåg det faktum USA stod inför. Han tillämpade åtgärder och metoder en politiker aldrig skulle våga göra. Tänker inte gå in på det mer än så, utan uppmanar eventuella läsare här att göra sin egen research, den som gör det kommer förstå.

 2. Anna

  Du menar när han tog bort sjukförsäkringar för en stor del av de Amrikanska folket. Så man inte fick sjuk vård! Men de kanske de för de är över 60 000 som dör i influensa i Amerika. Var är media då?

 3. Maria det du beskriver är en kopia på hur myndigheterna jobbade under tsunamin. Byråkrater klarar inte att jobba under press då det är rädslor som är deras största drivkrafter.

  Även i ett mer normalt sverige så är deras drivkraft (rädslor) ett problem. När vi kommer ur detta så blir det nödvändigt att tänka nytt och att agera snabbt. Båda dessa beteenden är mycket svårt för byråkrater. Nytt och snabbt kan bli fel och det är byråkratens mardröm. I hans värld så är det inget fel att det drar ut på tiden eller inte blir av alls för då kan inte någon enskild människa pekas ut.

  Det du tar upp har funnits hela tiden och kostar stora pengar men blir inte så tydligt som när en katastrof uppstår. Fatta vad detta beteende kostar Sverige varje år.

  Pigge

  • Maria Mattsson Mähl

   Sant Pigge!
   Du har ju på nära håll tvingats bevittna den svenska byråkratins misslyckade. Men jag hade hoppats att de ändå insåg sina begränsningar och klev åt sidan när det blir kaos och det behövs kaospiloter istället för byråkrater. Det måste väl ändå vara viktigare med människoliv än med paragrafer?
   /Maria

   • Anna

    Problemet bruka bli detta med kaospiloter som tror de har lösningen! Ju som detta fler kockar ju sämre soppa!

  • Maria Mattsson Mähl

   Jag håller inte alls med Guillou. Vad har reservlager med privatiseringen av apoteket att göra. Sjukhusen, regionerna, Försvarsmakten och Socialstyrelsen skulle väl kunna bygga upp ett lager?

 4. Ja kom in på detta på grund av en vän i detta forum som över läkare. Så ett tips! spekukera?. Du har ingen erfarenhet allas Maria så en sak vill jag säga låt oss som kan sin sak göra vård jobb. Du har ingen aning de du prata om lager! Utan de är ett uttalade i luften i ett media! Men jag har förstålse att många vill tro dom vet!

  .

  • Klok

   De är ju bra om man inte har fel på skärmen på telefonen, så man ser vad man skriver😂vilket tok! Även att artikeln, länken som en läkare skrivit inte kom med. Japp så fel det vart. Så jag skulle inte förstå den kommentaren. Men bättre lycka till nästa gång får man nog säja till sig själv.

 5. Klok

  Är ju bra om man inte har fel på skärmen på telefonen, så man ser vad man skriver😂vilket tok! Även att artikeln, länken som en läkare skrivit inte kom med. Japp så fel det vart. Så jag skulle inte förstå den kommentaren. Men bättre lycka till nästa gång får man nog säja till sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Producerad av digitalbyrån Salgado och Interactive Solutions.