Är du redo för Gigg-ekonomin?

Vill du ha trygghet? Eller vill du ha frihet? Är gigg-jobbet ett hot eller en möjlighet för svensk arbetsmarknaden? Det var några av frågor som vi samtalet om igår när Swedish Jobtech arrangerade ett webbinarium hos The Park

Med i panelen fanns forskaren Adrian Adermon från IFAU , Stephen Schad entreprenören som grundade Frilans Finans, Johan Grönwall vd för Wolt samt Emelie Fågelstedt som kallar sig för digital nomad och tillhör de gigg-jobbare som trivs med friheten. Själv hade jag förmånen att få moderera samtalet.

Några saker blev väldigt tydliga under samtalet

  1. Gigg-ekonomin är här för att stanna. Och den kommer att växa.
  2. Alla yrken kan vara gigg-jobb. Musiker, journalister, läkare, programmerare, matbud och chaufförer. Listan kan göras oändlig.
  3. Både arbetsgivarorganisationer och fackförbund strävar emot. De förstår inte fenomenet och verkar vill inte vilja ha någon förändring.
  4. Politikerna duckar och verkar rädda att stöta sig med partner.

På grund av punkt 3 och 4 är varken pensionssystem eller sjukersättning riggade för de cirka 1 miljon svenskar som faktisk är giggare i gigg-ekonomin. Är det verkligen rimligt? Borde inte politikerna vara intresserade av den här växande gruppen väljare? Och var är journalisterna (de är ju ofta själva frilansare) eller debattörerna? Varför står inte fler på barrikaderna för att förflytta Sverige in i framtiden – en framtid där frihet och trygghet går att kombinera?

Den sista frågan är den som ekar i mitt huvud när jag går hem från det glest besökta seminariet… Varför pratar inte fler om gigg-ekonomins för- och nackdelar. Och vad vi behöver göra för att rusta arbetsmarknaden för framtiden. Kanske är det rädsla. Kanske är det okunskap.

Tack och lov spelade vi in det – och du kan se programmet här. Vore kul att veta vad du tycker.

 

 

 

Entreprenörspodden