Vinstaden Uppsala

Uppsala kanske inte är mest känd för att vara en vinstad. Men vin är ju inte bara vingårdar i Sydeuropa utan kan ju vara så mycket annat. Visst finns det vinodlingar även på våra breddgrader och vi har ju nyligen läst om Länna Bruk som startat vinodling vid Ärna. Det lär nog dröja några år innan de vinplantorna ger en färdig dryck. För den som inte vill vänta så länge finns naturligtvis gott om alternativ.

På bilden ser ni två av Uppsalas vinentreprenörer. Gunnar Preuss som driver Preuss Wine och Mia Sjödin som är sommelier och driver sitt eget företag Signsjodin. I samarbete med Brasseri21 vid Studenternas var det premiär för konceptet “popup winebar”. Mia kommer att presentera viner av de olika slag på onsdagar hos Brasseriet, så håll utkik.

På premiären var det champagne och mousserande som skulle provas. Italiensk Prosecco, spansk Cava, fransk Champagne och som en liten överraskning – engelsk mousserande. Kul att se Preuss Wines bubbelsortiment, annars är det nog mest viner från vinhuset Abdyika som vi är bekant med från Preuss.

Med hjälp av Mia Sjödin fick vi en spännande resa genom Europas bubbeldrycker.

Så här såg menyn ut under kvällen på Brasseri21. Absoluta favoriten var champagnen Chapuy och sen kom den spanska cavan. Kul sortiment och annorlunda smaker och naturligtvis kul att lära sig mer om dessa ädla drycker guidad av duktiga Uppsalaentreprenörer.

Entreprenörspodden