Vinnare som imponerar

I fredags var det stor gala i Stockholms Stadshus. Det var förvisso inte Nobelmiddagen, men för oss företagare var fredagens prisutdelningen minst lika viktig som Nobelstiftelsens.

Årets Företag 2019 blev det Göteborgsbaserade företaget Cellink, som skapat världens första biobläck där levande celler med hjälp av en 3D-bioskrivare kan skriva ut funktionella mänskliga vävnader. Ja ni läste rätt. Det är en makalös affärsidé som suddar ut gränsen mellan vad som är möjligt och vad som är fiction.

Jag hade förmånen att få sitta i juryn för tävlingen, ett hedersamt och viktigt uppdrag om man som jag brinner för entreprenörskap. När det för några veckor sedan var dags att börja läsa in sig på alla finalister insåg jag det absurda i att tävla i företagande.

Vad är viktigast – omsättning, vinstmarginal, uthållighet, innovation eller hållbarhet? Det blir nästan som när Melodifestivalen ska vaska fram “bästa låt”. Vissa älskar ballader, andra gillar en häftig show.

I det här fallet var juryn helt överens. Det finns företag som sticker ut och som gör något utöver det vanliga. Cellink är ett sådan företag. På fyra år har Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson byggt ett lönsamt företag med 170 anställda, trots utmaningen med att arbeta med innovation och forskning. Sånt är imponerande!

Och även om det är svårt att tävla i företagande tror jag att det är viktigt.

Vi behöver förebilder och företagare som siktar mot stjärnorna. Dels inspirerar det fler att bli företagare, dels ger vinnaren råg i ryggen att ta sikte mot nästa mål… För som vd:n Erik Gatenholm uttryckte det från scenen när han tillsammans med sina medgrundare mottog utmärkelsen från HKH Prins Daniel:

Det är tillfällen som detta som får oss att vilja arbeta ännu hårdare.

Årets Företagare i Sverige 2019

  1. Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson, Cellink, Västra Götaland.
  2. Victoria Ekman, Erik Ekman, Berit Ekman och Joakim Eliasson, Ce Produkter, Halland.
  3. Anders Jonsson, Rototilt Group, Västerbotten.

Årets Unga Företagare 2019

  1. Louise Sköld, Hairtalk, Västmanland.
  2. Fredrik Edeland, Express Delivery Sweden, Västra Götaland.
  3. Johanna Ingelsson, Equestrian, Stockholm.

#GeTillbaka-stipendiater blev Assiye Süer och Hamza Qadoumi. Även de fick motta sitt pris från scenen i fredags.

Entreprenörspodden