Vi är varken få eller små

Häromdagen, den 10 december på självaste Nobeldagen, kunde vi presentera 10 nya medlemmar i Nätverket 17. Det var den första i raden av många årliga galor och dagens till ära hade 100 gäster samlats för att hylla kvinnors entreprenörskap.

Jag ska erkänna att jag blir lite “star-strucked” när jag träffar personer som Monica Lindstedt, grundare av Hemfrid och mamman till RUT-reformen, eller Kristina Lindhe, grundare och vd för Lexington.

Jag vet hur tufft det är att driva företag och även om jag bara kan ana vilka utmaningar som de tagit sig an genom åren blir jag ödmjuk inför det faktum att de lyckats hålla sig kvar vid sitt företag och sin passion år efter år.

I tisdags var salen full av girlpower. Vana företagsledare stod på scenen. Sofi Franzén, grundare och vd för Eventyr, är en van moderator och intervjuade kända näringslivsprofiler som Lena Apler, grundare av Collector, och Pernilla Ramslöf, vd och grundare av Nox Consulting, under kvällen. Hon såg också till att vi höll tidsschemat.

Vi utsåg också Årets Bråkigaste Kvinna 2019. Priset har legat i dvala under några år och delades tidigare ut av tidningen Passion for Business. Vinnaren blev Karin Lidahl, vd för Indiska, för att hon så modigt har köpt och tagit sig an ett anrikt företag som brottats med stora utmaningar.

Sverige behöver fler modiga och bråkiga personer, människor som vågar gå utanför boxen och som brinner för att bygga företag. Det skapar arbetstillfällen. Det skapar skatteintäkter. Det skapar framtid.

I en värld där kvinnors entreprenörskap minskar är det här ett viktigt inslag. Vi ger oss inte i första taget. De trodde vi var 17. De hade fel. Vi är 54 kvinnor som grundat bolag med en omsättning på mer än 50 msk/år.

Nästa år blir vi ännu fler!

Entreprenörspodden