Vem vill vara kund hos SAS

Det här handlar i första hand om en upplevelse när jag rest med SAS, men kan lika gärna handla om hur man inte skall  hantera kunder generellt.

Jag har alltid varit lojal mot SAS. Jag har varit beredd att betala lite mer än vad lågprisbolagen erbjuder och tycker att det har känts som väl investerade pengar. Men nåt skaver och SAS känns mer och mer som att man skiter in kunderna. Som en vän sa ”att man lägger allt fokus på att existera så man har glömt bort varför”.  Tror man att ständigt nya pengar är vägen framåt istället för personalens lojalitet och kundernas förtroende. Men det kanske blir så när bolagets ledning hamnat för långt från bolagets syfte.

En orsak är att stater generellt är usla ägare till bolag. Möjligtvis är dom bra på att stoppa in skattepengar, men knappast som ägare.

Nu till min lilla kundupplevelse. Vi skulle flyga hem till Las Palmas och åka med SAS via Oslo. Flighten från Arlanda var försenad så vi missade anslutningsflyget. Via SAS-appen (inte sms/mail) blev vi ombokade till flygbolaget Iberia sex timmar senare med mellanlandning i Madrid.  Absolut ingen annan information. Då antar jag att de flesta förväntar sig att SAS sköter det praktiska, taggar om våra väskor och fixar nya boardingkort. Icke, dom skiter i dig som kund helt och hållet.

Efter egen efterforskning fick vi reda på att vi måste hämta ut vårt bagage och två timmar senare checka in själva igen hos flygbolaget Iberia. Ut genom tullfiltret och köa för ny checkin. Eftersom SAS bokat in oss på annat flygbolag försvann dessutom vår rätt till att besöka SAS lounge. Fast SAS var orsaken till våra problem.

Tack vare en helt fantastiskt person vid SAS lounge  fick vi ovärderlig hjälp och han gjorde att vi i alla fall förstod vad vi måste göra. Han hämtade våra väskor som snurrade på ett band i ankomsthallen och såg till att det hamnade i bagagehanteringen.  Ändå var det extremt struligt och att vi hade med oss väskorna och oss själva till Las Palmas är bara tur.

Att vi blev tio timmar försenade kan vi leva med. Sånt händer. Men att ett bolag som SAS fullständigt lämnar kunder åt sitt öde är anmärkningsvärt. Det känns som man kan bli övergiven av SAS var som helst och SAS tar inget ansvar.

Nu skall vi jaga SAS för ersättning pga förseningen samt som grädde på moset ett skadat bagage. Inte helt säker på att det kommer att gå smärtfritt…

 

Entreprenörspodden