Vem behöver hjälp att hitta jobb?

Det finns många myter kring vem som är inskriven på Arbetsförmedlingen och varför hen behöver hjälp. Framförallt är många beslutsfattare djupt okunniga i hur det ser ut. Låt mig därför ge er tre exempel på arbetssökande som vi kan möta i vår vardag:

Mattias är 22 år. Han har i princip inte gjort något sedan han tog studenten för tre år sedan. Till en början var planen att vila upp sig lite efter gymnasiet och ta ett “paus-år”, men det där året blev lite väl långt. Och sedan kom pandemin… Ja, nu har han vänt på dygnet och självkänslan är i botten. Han bor hemma och hans föräldrar försöker hjälpa honom att vända på dygnet. Kompisarna från skolan har han förlorat och dem han umgås med är dataspelskompisar som han träffar online. De bor i Asien så han behöver vara vaken på nätterna för att behålla sina vänner.

Katarina är utbränd. Hon har jobbat 20 år inom vården och slitit ut axlarna. Hon har varit sjukskriven i olika omgångar på grund av både fysisk och psykisk ohälsa. Just nu har hon värk och svårt att sova på nätterna, vilket gör att hon vilar på dagtid. Hon har två katter och brukar ta hand om grannens hund. De är hennes sällskap på dagarna och egentligen trivs hon ganska bra med sitt liv förutom att privatekonomin är svårt sargad. Hennes två vuxna barn brukar hjälpa henne att betala hyran. Det tär på självkänslan. Katarina skäms över att barnen måste hjälpa henne ekonomiskt.

Ahmed är ambitiös. Han jobbar kvällar och helger åt en kompis som driver en pizzeria. På dagarna studerar han SFI. Hans ambition är att studera till undersköterska. Han är oroar sig mycket för sin familj i hemlandet och han skickar hem så mycket pengar som möjligt till sina släktingar. Ahmed har goda förutsättningar att få jobb, men han lider av posttraumatisk stress. Det påverkar hans sömn och prestation. Ibland är han så trött att han knappt vet hur han ska presentera sig.

Här är tre personer som mina kollegor möter varje dag. De har förutsättningar att få ett jobb, men de behöver mer än ett cv och en arbetsgivarkontakt. Det kan krävas konkreta tips på hur man vänder på dygnet och det kan behövas mycket peppande för att få tillbaka självkänslan.

Det är lätt att bli en person i arbetslöshetsstatistiken. Mattias drömde inte om att bo kvar hos sina föräldrar när han stod på studentflaket för tre år sedan. Katarina hade aldrig kunnat tro att hennes barn skulle behöva betala hennes räkningar. Ahmed hade ingen aning om hur svårt det skulle bli komma in i det svenska samhället när han flydde från sitt hemland.

Tack och lov ser arbetsmarknaden ljus ut nu, men skänk gärna Mattias, Katarina och Ahmed en tank. De behöver allt stöd de kan få. Och glöm inte bort att vi alla kan hamna där – i statistiken över arbetslösa.

Entreprenörspodden