Världsbäst i underhållning

Under veckan som gått har det varit fullt fokus på underhållningsbranschen. I Uppsala finns bolaget WOC Marketing. Men det är inte så många som känner till oss. Men om man säger Disney on Ice och Monster Jam, då vet nästan alla vilka vi är. Sedan några år är jag partner i WOC och i veckan har vi besökt vår stora samarbetspartner i USA, Feld Entertainment.

Feld har sitt huvudkontor i den lilla staden Ellenton, strax söder om Tampa i Florida. Här huserar man i det som är Floridas näst största byggnad. Ett imponerande företag med fullt fokus på “Family Entertainment”.

Här får vi en beskrivning av byggnaderna och snart skall vi få se vad som finns under taket.

Först välkomnas vi av familjen Feld. Som så ofta i USA är man jättestolt över sin historia och berättar den gärna. Befriande långt från svensk jante. Här finns framgång, stolthet och entreprenörskap i mängder.

Att läsa om ett företags vision är alltid inspirerande. Så här lyder Felds.

För att känna oss riktigt hemma och välkomnade fick vi prova några scenkläder från en av Felds historiska storsäljare – cirkusen Ringling Brothers. Till vänster WOC:s VD Bosse Wahlfeldt som jobbat i 30 år med Feld, Emma Bolander och så jag själv som slunkit in på ett hörn för några år sedan.

Ringling Brothers, Barnum & Bailey, är en klassisk kringresande circus som grundades 1917 och gjorde sin sista föreställning 2017.

Om vi smyger oss in bakom den här dörren, vad kan vi hitta då?

Jo, 10.000-tal kostymer som använts på olika föreställningar genom åren. Man kan känna doften av det klassiska circuslivet och imponeras av den enorma mängden scenkläder i alla dess former. Gång efter gång och tre rader högt. Vilket eldorado för en circusfantast.

Var man än går dyker det upp välkända figurer från alla möjliga av Felds föreställningar.

Naturligtvis finns träningsutrymmen. Här kan man köra två uppsättningar av Disney on Ice samtidigt i gigantiska lokaler. I Sverige får vi ju möjlighet att se en uppsättning varje år. Samtidigt åker ett flertal andra team runt i USA, Asien och Europa och spelar upp samma show.

Så klart allt planeras i detalj. Här regisserar man showerna i en miniatyruppsättning där allt förbereds minutiöst samt att alla vet exakt vad de skall träna på för en perfekt show.

Dags för Monster Jam-avdelningen. En annan gigantisk hall där monster Jam-bilarna står på rad och fixas till för kommande shower. Nästa gång vi får se dem på svensk mark är till våren 2021 på Ullevi.

Den kändaste av dem alla, Grave Digger. I alla fall för de som känner till Monster Jam.

Naturligtvis skall man synas när man åker runt i USA med showen. Och som alltid i USA. Allt är stort och iögonfallande.

Efter några inspirerande dagar i Ellenton var det New York som stod på schemat. Från 28 grader och sol till minusgrader och blåst.

Ett besök på Times Square kan aldrig vara fel. Alltid puls och välkända miljöer.

Huvudsyftet med besöket i New York var att se föreställningen “Jurassic World Live Tour”. Målet är att vi skall kunna få föreställningen till Sverige. Det är hård kamp om var föreställningarna skall köras och blir det en Europa-turne hoppas vi att vi övertygat Feld att Sverige skall finnas med.

Showen gick på Barcleys Arena i Brooklyn. Där bland annat Brooklyn Nets spelar basket och New York Islanders numera ishockey. Och så en massa andra evenemang förstås i den supermoderna arenan som nästan tar 20.000 åskådare. Allt målat helt i svart.

Showen är en blandning av Jurassic-storyn, stunts och lite fighting, lite “love story” samt en massa häftiga dinosaurier. Något som säkert går hem hos de flesta barn och även de som är Jurissic Parc fans.

Nu lämnar vi New York och USA med målet att kunna erbjuda en nya spännande shower kommande år samt byggt vidare på relationerna med Feld för att kunna samarbeta i många år framöver.

Entreprenörspodden