Värdet av ideellt arbete

Gillar du att hjälpa andra? Att göra så att någon mår bättre eller till och med att du medverkar till att samhället blir en bättre plats? Vi har båda lagt ner många timmar på ideella uppdrag och även försökt att få fler att engagera sig men ofta så ser de vi pratar med att det bara tar en massa tid och energi. Så ser inte vi på det, gör du?

Om du tänker till vad som görs i samhället av gratis arbetskraft, med eldsjälars tid så kan du säkert snabbt få en handfull av grejer som påverkar samhället där du bor. Tränaren till barnens fotbollslag, de som klipper gräset vid närliggande badplats, röda korset, styrelsemedlemmar till bostadsföreningen etc.

Att jobba ideellt ger mer än bara en god känsla – det skapar verkliga värden för både individen och samhället. Här är några anledningar till varför ideellt arbete är ovärderligt:

1. Personlig Utveckling: Genom att engagera sig ideellt får du chansen att utveckla nya färdigheter, förbättra din ledarskapsförmåga och stärka din självkänsla. Du får erfarenheter som du kan ta med dig både i ditt personliga och professionella liv.

2. Nätverksbyggande: Ideellt arbete öppnar dörrar till nya nätverk. Du träffar människor från olika bakgrunder och yrkesområden, vilket kan leda till nya vänskaper och professionella kontakter.

3. Bidrag till Samhället: Genom att ge din tid och dina färdigheter gör du en positiv inverkan på samhället. Du hjälper till att skapa en bättre värld, en liten insats i taget.

4. Karriärfördelar: Arbetsgivare värdesätter kandidater som har visat engagemang och initiativ genom ideellt arbete. Det kan vara den avgörande faktorn som skiljer dig från andra kandidater.

5. Meningsfullhet: Det finns få saker som ger så mycket tillfredsställelse som att veta att du gör skillnad. Ideellt arbete ger en djupare mening och syfte i livet.

Vi uppmuntrar alla att hitta ett område de brinner för och att ge lite av sin tid. Det vinner både du och samhället på!

Entreprenörspodden