Vårdar skog i hela Sverige

Ett Uppsalaföretag som har hela Sverige som marknad är Skogsvårdarna. Entreprenörerna Åse och Janne Karlsson syns på bilden tillsammans med polske platschefen Tomek Brelinski och medarbetaren Anneli Sonesson. De driver en verksamhet som består i plantering, planering och röjning men även en nisch som jag tror de flesta inte känner till. Plocka pyntegrönt. Vad kan det vara?

Vi besökte Skogsvårdarnas verksamhet i Skåne. Bland annat arbetar man med underhåll till fler av Skånes stora gods. Här ser vi Skabersjö Slott.

Och här Häckeberga Slott. Dessutom har man verksamhet på godsen Björnstorp och Näsbyholm.

Men hur var det nu med pyntegrönt? Jo, det är skördande av grangrenar för utsmyckning av gravar, julkransar mm. Granar som odlas speciellt för ändamålet och skördande sker genom att man knipsar grenar med en lång stång. Sen packas de i buntar på 9 kg innan de skeppas till kunder runt om i Sverige.

Vi fick självklart prova och det är bara att inse att det här inte är så lätt. Det krävs definitivt en bra fysisk styrka men även god teknik. För att inte tala om uthållighet. Här ser vi Anneli prova på de specialodlade träden på Skabersjös ägor.

Detta arbetslag består av polska arbetare. De har lång erfarenhet av att arbeta med Skogsvårdarna i Skåne under ledning av Tomek.

Någon form av världsrekord i företagsengagemang kan man väl kalla detta. Marek Gradziel har gjort en riktig tatuering på benet med företagets logga. Då har man verkligen lyckats bygga en stor stolthet hos medarbetarna.

Pyntegrönt är dock bara en liten del av Skogsvårdarnas verksamhet. Plantering är den stora delen. Här ser vi Janne framför en grandisgran. Ett snabbväxande träd som planterades 1974 och på kort tid växt till 35 meter.

Överallt där vi åkte längs vägarna i Skåne såg vi skogsskiften som planterats av Skogsvårdarna.

Så här går plantering till. Janne berättar att en riktigt bra skogsplanterare kan sätt upp till 4000 plantor på en dag. Där kan man prata om yrkesskicklighet.

Kul att få följa med på ännu ett Uppsala-företag som betyder skillnad i Sverige.

Entreprenörspodden