En svensk naturresurs!

Det senaste dygnet har jag hängt på Wenngarns slott tillsammans med serieentreprenörerna Pigge Werkelin, Olle Larsson och min bloggkompis Thomas Sonesson. Vi har många saker gemensamt men ett gemensamt drag är intresset för samhällsutveckling och människor. På olika sätt har vi genom åren försökt bidra till ett bättre samhälle.

Pigge har blivit känd för sin ambition att knyta Gotland närmare fastlandet. Han har startat både flygbolag och rederi. Listan över hans projekt kan göras lång. På Gotland är han kanske mest känd för Pannkaksträdet, en kontroversiell lekplats och populär turistattraktion.

Olle är besjälad av att tillgängliggöra och utveckla historiska eller unika platser. Han har köpt, renoverat och utvecklat flera kända byggnader och fenomen. Förutom Wenngarn kanske Dragon gate är det projekt som sticker ut.

Thomas har varit styrelseordförande i fler Uppsalaföretag än någon annan, men han är nog mest känd hur han byggde butikskedjan Gallerix. Thomas passion för Ung Företagsamhet exemplifierar hans engagemang för framtiden. Få, om ens någon, har varit rådgivare till så många UF-elever som Thomas.

Vårt samtal igår kom förstås att handla om entreprenörskapet fram och baksidor. Men också om mod och politik.. Rädslan att göra fel kan blockera både kreativitet och möjligheten att göra rätt. Vi kunde också konstatera att den kraft, nyfikenhet, kreativitet och energi som finns i entreprenörskapet inte nyttjas fullt ut. Sveriges har producerat starka och framgångsrika företag som Volvo, Ikea, Spotify och Klarna. Bakom alla dessa kända varumärken finns någonstans en entreprenör som såg en möjlig väg fram som ingen annan kunde se.

Igår fick jag bra input från mina entreprenörskompisar och jag tänker fortsätta att hämta inspiration och input från dylika vänner. Jag är nämligen övertygad om att det hos entreprenörer finns en naturkraft utöver det vanliga.

Lätt är tråkigt. Svårt är roligt.

Olle Larsson, Sisysofgruppen

En kväll med tre färgstarka personer genererar många citat och tänkvärdheter. Men det bestående intrycket är ändå att ju märkligare eller svårare utmaning, desto roligare tycker det här gänget att det är. Det är verkligen en tillgång för samhället. Vi kanske är bråkiga ibland, men skapar energi. Och energi driver utvecklingen framåt.

Tack Olle för att du bjöd in oss till ditt slott. Jag ser redan fram emot nästa gång!

Entreprenörspodden