Vad önskar vi oss av 2021

Att 2020 blev ett skitår har det skrivits mängder av artiklar och bloggar om. Här på Entreprenörsstadens sida har vi också skrivit om situationen, primärt hur pandemin påverkat entreprenörskapet. Jag måste säga att jag successivt tappat lite av glöden i skrivandet om pandemins effekter på företagande. Egentligen borde det vara tvärtom, eftersom myndigheter och regering skött den ekonomiska delen mot företag sämre och sämre. I grunden tror jag det handlar om brist på insikt om den verklighet som företagare har tillsammans med generellt mycket svagt och otydligt ledarskap.

Men istället för att fortsätta slåss mot väderkvarnar. Hur kan entreprenörskapet bidra till att vända utvecklingen? En oerhört viktig fråga då företagande måste och vill ta ledartröjan. Däremot behöver samarbetet med myndigheter bli smidigare, snabbare och tydligare. Då kommer den entreprenöriella kraften att ge Sverige den nystart vi behöver.

Den första delen är att myndigheterna blir oerhört mycket snabbare i att hjälpa de som lidit värst. Precis som i början av pandemin måste det gå snabbt och med minimal byråkrati. Jag tror alla vill att restauranger, butiker och hotell skall finnas kvar, att vi har levande stadskärnor och en levande kultur att återvända till. Man kan inte vänta till maj på eventuella pengar som saknas nu. Det förstår nog alla i grunden men vi behöver få det att fungera i verkligheten också.

Den andra delen är att de företag om lyckats bra trots pandemin kan behålla sin fart framåt, utvecklas och anställa nya medarbetare. Här kan infrastruktursatsningar, byggande och investeringar i välfärden bidra. Att ge företag stöd i krisen är en sak, men att vara proaktiv och offensiv gällande kommunala, regionala och nationella satsningar kommer att bidra till att de som klarat pandemin bra blir draglok.

Den tredje delen är att ladda in mer investeringskapital via till exempel Vinnova, Almi m fl för att stötta startups och nya innovationer. Det kanske inte ger lika snabb effekt som att stötta redan befintliga företag, men absolut nödvändigt på lite längre sikt. För det är fortfarande i de små och medelstora företagen de flesta jobben kommer att skapas.

I pandemins spår känns det som debatten i huvudsak handlar om välfärdens resurser och utförande. Helt klart har vi sett brister framför allt inom äldrevård och sjukvård. Kanske främst i ledarskap och röran i vem som ansvarar för vad. Men den sak som inte diskuterats på samma sätt, är att det kommer inte att finnas en enda jäkla välfärdskrona att fördela och investera, om det inte finns företag som skapar jobb och tillväxt.

Så låt 2021 bli ett år då vi både vässar vår välfärd så den tar hand om de som verkligen behöver hjälp samt stöttar företagen så att skattekronorna blir fler. Fast då gäller det inte att blanda ihop höga skattesatser med många skattekronor. Istället handlar det om bra företagsklimat så fler startar företag så att totalen blir bättre.

Entreprenörspodden