Uppsalas företagsklimat slutar sjunka!

Så har vi då fått ännu en mätning av Företagsklimatet i Uppsala och Sverige. Jag vet inte om man kan kalla dessa fortfarande usla betyg glädjande, men vi sjunker i alla fall inte längre ned. Det är väl näst intill omöjligt med tanke på våra tidigare betyg, men förhoppningsvis kan det vara det trendbrott Uppsala behöver.

När man granskar siffrorna upplever många företagare att det fortfarande är väldigt dåliga attityder från politiker och tjänstemän. Andra bottenbetyg är service till företagare, dialog med företagare och information till företagare. Även om det på många håll påvisats en marginell uppgång är det mycket långt kvar till ens acceptabelt.

Det man kan tycka är lite konstigt är företagarna i Uppsala trots allt upplever att det finns förståelse från kommunen men att sen ”leveransen” är så usel. En annan konstig effekt är att den galet stora mängden kommunikatörer inte verkar nå ut med information som berör företagarna.

En reflektion med Stefan Hannas näringslivsarbete i beaktande. Man kan läsa hur många företagsbesök Stefan gör på hans dagliga Facebookinlägg. Men vore det inte bättre att berätta om hur många kommunalarbetare och politiker ute i nämnder och enheter han träffar. Visst är det bra att träffa företagare, men förändringsarbetet börjar alltid hos en själv och i detta fall hos kommunens politiker och tjänstemän.Jag tycker det vore mycket mer intressant att höra hur möten med politiker och tjänstemän på fältet genomförs, utvecklas och följs upp. Det är ju där det måste hända.

Det skall bli intressant att se Uppsalas ranking i september då alla kommuner jämförs. Förra året låg vi på plats 247 strax efter Överkalix m fl men en bit kvar till jumboplatsen som Norberg har på plats 290.

Men det som kanske upprör mest är ju att alla kommunens och välfärdens pengar kommer från att någon startar företag och sen anställer medarbetare. Det leder till skatteintäkter som bland annat avlönar politiker och kommunens medarbetare. Nog borde den kopplingen mana till eftertanke…

 

 

 

Entreprenörspodden