Uppsala kommun på tå

Maria och Thomas framför Uppsala slott

Det är mycket som varit väldigt rörigt under senaste månaderna. Att driva företag har varit allt annat än lätt. Olika stödpaket och massor av turer hit och dit. Frustrationen över byråkrati och senfärdighet har varit stor, parallellt med att man sett försäljningen störtdyka. Men allt är inte nattsvart.

När många upplevt att regeringen inte hjälper till så har istället kommunen klivit fram. Kanske lite sena i starten, men sen har det tagit fart. Jag och många med mig har upplevt en effektivitet och snabbhet som imponerar. Man har tagit beslut på några timmar som annars tagit flera månader. Man har lyssnat, agerat och verkställt även om all pusselbitar inte funnits på plats. Om något blir fel kan man ju alltid korrigera efteråt. Jag upplever att krångel och byråkrati har bytts ut mot sunt förnuft och välvilja. Det här agerandet måste bidra till ett jätteskutt när det gäller företagsklimatet. Bravo!

Med erfarenhet av detta kan vi säkert ta med oss vissa delar som kan underlätta samarbetet även i framtiden. Allt kanske inte kan fungera som i kristider, men med den enkelhet som både politiker och tjänstemän agerat kan säkert både företagare och kommunens representanter ta med sig mycket konstruktivt för ett bättre, smidigare och roligare samarbete. När det är dags att summera och få en ny vardag, hoppas jag vi alla lärt oss att vi kan lösa saker på nya sätt. Det hoppas jag blir ett bestående minne av denna tuffa tid.

Entreprenörspodden