Anna Wallner

Träna upp din mentala styrka och fokus

Ibland känns det bara som att vi blir kidnappade av våra tankar och känslor. Samma tanke snurrar runt runt runt i timmar och ibland dagar. Jag minns så väl hur det brukade vara.

Någon sa något, eller kanske var det jag som sa något, eller så var det något annat som fick tankarna att börja snurra… Jag lyckades distrahera mig eller slå bort tanken en stund, för att sedan helt plötsligt befinna mig mitt i loopen igen.

Som entreprenörer har vi många saker på gång och våra hjärnor är vårt mest värdefulla verktyg, när det kommer till att skapa det vi ser i vår framtid. Så självfallet vill vi inte fastna i massa loopar som inte gagna oss.

Jag önskar så att jag haft verktygen jag har nu tidigare i livet.

Nu vet jag att jag kan välja vad jag tänker, vilket i grund och botten löser det mesta, MEN ingen kan kontrollera vad de tänker till 100%. Tankar kommer till oss oavsett vi vill eller inte och ibland är det svårt att bryta dom, ÄVEN om man vet exakt vad man skulle vilja tänka istället (Vi tar hur man styr sina tankar en annan gång). Det är lite som att tanken helt enkelt limmat fast sig inne i huvudet.

Men lugn det finns hjälp.

Våra hjärnor är problemlösningsmaskiner och oavsett vilket, så kommer hjärnan att försöka lösa problem den ställs inför. Vi skall komma ihåg att ofta finns det inte ett faktiskt problem eller så är problemet inte i vår makt att lösa, men det struntar våra hjärnor i. Därav ältandet och tankelooparna antar jag.

Lösningen på oönskade tankeloopar och ältande är helt enkelt att ge hjärnan en annan uppgift, än den som den just nu är upptagen med och det här kan se olika ut. Men tricket är alltid att ge hjärnan uppgiften att fokusera på något FYSISKT och konkret.

Alla dess övningar bryter hjärnans fokus och tränar upp din mentala styrka när det kommer till att kontrollera just dina tankar och förmågan att fokusera. Sjukt effektivt om du frågar mig. Det räcker att göra övningarna i några sekunder, men ju oftare och längre du gör dom, desto starkare kommer du märka att du blir.

Här är mina favorittekniker som jag lärt mig av Shirzad Chamine som gjort studier just på detta.

1. Gnugga tummen och pekfingret mot varandra och fokusera helt och fullt på hur det känns. Kan du känna ditt fingeravtryck? kan du känna ojämnheterna, nagelns form, temperaturen som ökar vid friktionen? Kan göras med öppna eller stängda ögon och passar när som helst.

2. Fokusera på din andning genom näsan och varje gång du andas inså tänker du ”in” och när du andas ut tänker du ”ut”. Tankarna kommer att flaxa runt, men bara hämta hem dom igen och fortsätt med ditt ”in/ut”. Passar super när man har en stund över och kan stänga ögonen. Jag gör ofta 5-10 min på morgonen, vilket bäddar för en bra dag. Men pausa 1-2 min på kontorsstolen två gånger per dag och du kommer märka skillnad.

3. När du är ute och går, fokusera på hur dina fötter känns mot underlaget. Alla små tryckförändringar, korregeringar för underlaget, hälen först och sist tårna. Hur känns strumpan och skon, temperaturen och friktionen? Har du hund som jag, så är det givet att göra några minuter under varje promenad.

4. Gör en ”body scan”. Sitt bekvämt och vänd fokus inåt. Hur känns det i kroppen? Finns det smärta, spänningar? Hur känns underlaget du sitter på, upplever du tryck? Gå uppifrån och ner, eller nerifrån och upp, vad som än passar dig. Passar bäst att göra med lugn och ro omkring dig och slutna ögon.

5. Fokusera på något eller någon framför dig rent visuellt. Fokusera till exempel på personen du pratar med, titta i detalj hur deras ögon ser ut, ögonens färg, ögonbrynens strån, fransarna. Lägg märke till alla detaljer. Det räcker med 15-20 sekunder och ingen kommer ens märka vad du håller på med.

6. Fokusera på ljudbilden runt omkring dig. Se om du kan identifiera ljudet längst bort från dig och sedan ljud som finns närmare, för att avsluta med det ljudet som är absolut närmast (dvs din egen andning). Kan göras när som helst, men med fördel när man är ensam eftersom man annars kan förefalla något frånvarande. 😉

Alla dessa tekniker funkar, men passar olika människor och tillfällen på olika vis. Mitt tips är att du testar dom och upplever skillnaden. Se om du hittar en favorit. Dessa fungerar också strålande vid starka känslopåslag. En av mina coachkollegor använder tillexempel metod 1 när hon kör omkring i Sydney’s trafik och hon hälsar att hon numera är en mycket lugn bilförare. Så upplever du helt plötsligt stark, ilska, frustration, irritation eller liknande, gör som Kaia (min kollega) och gnugga fingertopparna mot varandra och verkligen fokusera på det och märk hur känslan stillar sig.

Vill du har fler konkreta tekniker och tips för att få en hjärna som jobbar FÖR dig istället för EMOT dig, så är du välkommen att lyssna på min podcast Lifecoach-podden med Anna Wallner. Vi hörs varje måndagmorgon. Allt gott tills dess! /Anna

Länk till podden

Entreprenörspodden