Damfotboll på elitnivå

Igår hade jag ett trevligt möte med Linda Zillén, ordförande för Uppsala Fotboll. Hon gav mig också en rundvisning på den nya fina fotbollsarenan, där även Uppsalas två elitlag för herrar – Sirius och Dalkurd FF – numera har sin hemvist.

Uppsala Fotboll bildades 2016 och året efter tog man över damverksamheten från IK Sirius. Föreningen har ett representationslag som sedan 2020 spelar Sveriges högsta serie, OBOS Damallsvenskan.  Föreningen har haft en fantastisk resa sportsligt och kan dessutom stoltsera med följande ekonomiska utveckling sedan start:

  • 2,9 MSEK 2017
  • 3,75 MSEK 2018
  • 4,6 MSEK 2019
  • 7,2 MSEK 2020 (prognos)

Lindas och mitt samtal kom att handla om allt från pandemins konsekvenser till tjejernas förutsättningar inom elitidrotten. För även om det numera finns några lag i OBOS Damallsvenskan som har lyckats skapa sig en position hos sponsorer som gör att deras spelare kan arbeta heltid med sin idrott, är det fortfarande ett undantag för elitspelarna att de kan leva på sin lön. Uppsala IK har för närvarande 33 personer anställda. Majoriteten är deltidsanställda och behöver ha ett annat jobb (och fokus) för att finansiera sin livssituation.

Det märks tydligt att Linda Zillén brinner för att tjejerna ska få full lön för sitt arbete. Hon vill öka publikintäkterna (i år blir det ju svårt förstås) och hon är angelägen om att sponsorer ska vara nöjda med samarbetet och vilja satsa mer på laget. Sportsliga och ekonomiska framgångar går oftast hand i hand.

Klubben är ung liksom genomsnittsåldern i laget, men det finns en glöd och en ambition utöver det vanliga. Nu finns också en arena som kommer underlätta för både publikintäkter och sponsorer. Flera elitlag i stan kommer sannolikt att vara positivt för intresset och det finns goda förutsättningar för att fotbollsstaden Uppsala kommer att blomstra så fort vi får chansen att börja besöka arenan.

Jag är övertygad om att de inom några år kommer finnas samma koppling mellan Uppsala och damfotboll som det länge har funnits mellan Umeå och damfotboll (eller för den delen Bälinge och damfotboll för oss som är lite äldre). Det här gänget har alla förutsättningar att gå långt. Det vore bra för jämställdheten och för Uppsala.

Varmt lycka till från ordförande i Bälinge IF 🙂

Entreprenörspodden