Tips från landslagscoachen!

Det är höstlov. Jag befinner mig i Spanien där en av världens främsta pingistränare samlat 17 pingisspelare på träningsläger under lovet och min 15-årige son är en av dem som är med.

Jag har förstått på de övriga i familjen, de som kan mer om bordtennis, att Marcus Sjöberg är en levande legend. Trots att han inte har hunnit fylla 40 (han är född 1981) har han träffat och coachat några av världens främsta spelare. Under 17 år har han jobbat heltid som tränare i bordtennis – bland annat med olika landslagsuppdrag i Sverige och England.

Igår hade Marcus en genomgång med ungdomarna i mental träning och hur man ska förhålla sig till sig själv när det verkligen gäller. Vi vuxna fick till min förtjusning också sitta med och lyssna. Det blev snabbt uppenbart varför världens främsta bordtennisspelare fattar tycke för hans ledarstil. Han är helt enkelt briljant på att bygga självkänsla och skapa framgång.

Här är några av Marcus tips:

  1. Gör det du gillar. Många försöker förbättra sina svagheter. Risken är då stor att du börjar tvivla på din kompetens och får dåligt självförtroende. Det finns också en risk att du tycker det är tråkigt. Prioritera saker du gillar att göra så lägger du ned mer tid, blir bättre och får bättre självförtroende.
  2. Hjärnan gillar rutiner. När det verkligen gäller (en viktig match eller tävling), se till att göra som du alltid brukar. Du måste vara bekväm annars fattar du inte rätt beslut.
  3. En lugn person fattar klokare beslut än en stressad. Bestäm på förhand hur du ska agera om du hamnar i en pressad situation (t.ex. vilken serv du ska slå om det står 10-10 i ett set).
  4. Var snäll mot dig själv. Ofta prioriterar vi att ge andra beröm, men vi glömmer bort oss själva. Istället minns vi våra misstag och blir arga när vi gör fel. Den enda vi är riktigt kritiska mot är ofta oss själva. När du ska prestera är det extra viktigt att du peppar dig själv.

Marcus råd fungerar både i pingishallen och i arbetslivet. Samtidigt så är de ruskigt svåra att följa… Det är otroligt lätt att fatta nya beslut när man blir pressad eller att börja kritisera sig själv när man behöver det som minst.

Alla borde ha en coach som Marcus! Om inte annat så borde vi påminna varandra om att göra det vi gillar och försöka vara lite snällare mot oss själva.

Tänk vad mycket trevligare livet blir med så små medel 🙂

Entreprenörspodden