Tillbaka till "old school"

Varje årsskifte så känns det som man börjar på ett nytt papper med nya möjligheter. Man kan ta ny avstamp och resultaträkningen börjar på noll. Antingen har man ett bra år bakom sig och har full fart in i 2024 eller så kan man lämna ett lite jobbigare år och börja på ny kula. Det klart att balansräkningen får man leva med, men ändå känns det friskt och inspirerande.

Under 2023 har vi sett en slakt av övervärderade bolag. Många har aldrig tjänat en krona utan levt på riskkapital som satsats på vilka galna idéer som helst utan en rimlig plan. Man har blivit hjältar i media för att man lyckats ta in massor med kapital på rätt mediokra företagsidéer till hysteriska värderingar. Och nu gnäller samma entreprenörer att det blivit omöjligt att ta in nya pengar. Man tar sig för pannan.

Det klart att en startup behöver riskkapital innan man får ett kassaflöde, men det vi sett senaste åren upplever jag mer som ett pyramidspel där de riktiga entreprenörskapets spelregler inte gäller.  Det gäller naturligtvis inte alla, men alldeles för många.

Min förhoppning är att detta leder till några förändringar:

  1. Att vi får fokus på entreprenörer som bygger bolag med kassaflöde och lönsamhet som huvudmål.
  2. Att media slutar hissa de som tar in enorma belopp och istället uppmärksammar de som bygger bolag ”old school”, dvs lite långsammare och klokare med mål att bygga värde med riktiga pengar.
  3. Att galet hög burn-rate hos management och grundare blir fult istället för tecken på framgång.
  4. Att kostnadsmedvetenhet blir en belönad framgångsfaktor.
  5. Att de som sålt in luftslott till investerare inte blandas ihop med riktigt värdebyggande entreprenörskap.

Jag har en hel del investeringar. En del har det tuffare än andra men det gemensamma är nästan alltid jakten på kundvärde, intäkter och låga kostnader. Dags att riskkapitalet belönar och finansierar klokt och sunt företagande framgent.

Entreprenörspodden