Tillbaka i Afrika del 2 - Roam Electric

Det andra av Sabuni & Partners investeringar i Afrika är Roam-Electric. Ett bolag som har grundats av studenter från Linköpings Universitet och som haft modet att ta sin start-up till Nairobi och Kenya. Om det är en utmaning att investera i Afrika är naturligtvis steget till att starta eget ännu mer utmanande. Men gänget bakom Roam Electric har gjort en imponerande resa och har nog passerat många av de nålsögon man skall genom som entreprenör.

Efter vårt besök i oktober var det extra spännande att se hur verksamheten utvecklats under det knappa år sedan vi sågs senast. När vi kom till Roam så var det första vi såg spår från vårt förra besök.


Våra signeringar på företagets vägg.

Roams affär är att man bygger elektriska motorcyklar och elektrifierar bussar.
Vi blev mycket väl mottagna och fick en ”business update” från bolagets CCO Mikael Gånge. Imponerande att se bolagets framsteg och inom en snar framtid har man 2000 motorcyklar rullande på Kenyas vägar.


Mikael berättade att de nyligen sålt 750 motorcyklar till ett företag. Några av de motorcyklarna står här. Priset är ca $2000, dvs ca 20.000 kr. Det finns dock väldigt få som kan köpa en Roam kontant så man har gjort ett snillrikt upplägg med finans/leasingbolag som gör att den som brukar motorcykeln betalar per dag. Då kan man betala med de pengar man tjänat in den dagen och den elektriska motorcykeln har betydligt lägre driftskostnader än motsvarande med traditionellt bränsle. Vad händer om ingen betalning kommer in tänker kanske någon? Jo då kan Roam stänga av den med hjälp av en digital lösning så motorcykeln blir obrukbar.

Ett väldigt viktigt moment är att ägaren kan ta in batteriet på kvällen och ladda i hemmet.


Ett annat är det containers som designats och anpassats för snabbladdning. Man kan även hyra ett extra batteri om man skall åka en längre sträcka. Allt är väldigt genomtänkt. Här ser vi en container under uppbyggnad.


Här står vi framför bolagets ”värsting” som är en ”limited edition” med extra dyra tillbehör. Det är dock inte den som i första hand är för den afrikanska marknaden. Såklart extra kul att det finns en svensk koppling och att Sabuni & Partners hittat detta samarbete. Här Mikael Gånge tillsammans med vårt gäng.

På agendan under den närmaste tiden står en ytterligare kapitalanskaffning. Det som känns mycket attraktivt är att Roam skall ha kapital för att växa, inte i huvudsak för att utveckla. Med en smart affärsmodell byggd för massmarknader i främsta Afrika men även andra delar av världen är min övertygelse att Roam kommer att vara ett företag vi kommer att se mycket av i framtiden.