Sveriges viktigaste 40-åring

Idag fyller Sveriges viktigaste 40-åring år. Ja, alla fall är jag övertygad om att det är den 40-åring som skapar mest jobb, bidrar till vår välfärd och får unga människor att våga satsa och lära sig entreprenörskap. Under åren har jag haft ett 30-tal UF-Företag som jag varit rådgivare för. Ett rent nöje och en energikick som alla som har möjlighet skulle vara delaktiga i. Bland det mest inspirerande man kan göra.

Idag gratulerar vi 40-åringen på födelsedagen å det varmaste. Tyvärr blev det ingen baluns på Slottet, men några kloka rader från Regionchefen Sofi Lahyani om födelsedagsbarnet kommer här:

40 år av Ung Företagsamhet

En halv miljon elever har drivit ett UF-företag sedan 1980!

Ung Företagsamhet gör samhällsnytta, gör skillnad för den enskilda eleven och för samhället. Ung Företagsamhet för Sverige framåt.

För 40 år sedan startade Ung Företagsamhet i Östergötland av Jan Ekermann och Robert W Grubbström. Ekermann kom i kontakt med den amerikanska förebilden Junior Achievement som varit verksamma i USA sedan 1919 och ville anpassa och använda konceptet i Sverige.

Den 21 oktober 1980 hölls den första konstituerande föreningsstämman och föreningen Ung Företagsamhet var född. 1986 fick Ola Carlsson i uppdrag av Sveriges industriförbund att göra Ung Företagsamhet nationellt, det skulle finnas i Sveriges samtliga 24 län. Detta lyckades han med,1992 startade Ung Företagsamhet i Uppsala län, och först ut var Enköping.

En långtidsstudie visar effekterna:

  • Startar företag
  • Hållbara företag
  •  Etablering på arbetsmarknaden
  • Studier på högskola/universitet    
  • När chefsposition
  • Ökad inkomst

Har Sverige råd att tacka nej till dessa effekter?       

Tillsammans gör vi verkligen skillnad, varje dag. Jag ser fram emot att vi i många år framöver ska fortsätta att ge inspiration, glädje och framtidshopp genom att skapa framtidens entreprenörer. Följ oss gärna på vår resa och var med och forma framtidens företagsamhet.

Sofi Lahyani, Regionchef Ung Företagsamhet i Uppsala län

Entreprenörspodden