Sveriges nya arbetsmarknadsminister

Johan Persson studerade till jurist vid Uppsala universitet och kommer från Örebro. Han har lång erfarenhet från såväl näringsliv som politik. Men framförallt har gjort sig ett namn inom rättspolitiken och därför måste jag erkänna att jag blev förvånad när han blev arbetsmarknads- och integrationsminister. Vid närmare eftertanke är valet klokt. Här är mina reflektioner.

För det första har L och C väldigt likartad arbetsmarknadspolitik och eftersom de tillsammans jobbade fram den reformerade politik som S-regeringen drivit den senaste mandatperioden kan man utgå från att lagt kort ligger. Att regeringen dessutom har utsett Sophia Metelius till statssekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson förstärker det budskapet, eftersom hon var en av nyckelspelarna bakom kulisserna i Januariöverenskommelsen.

Det är bra för svensk arbetsmarknad och svenskt näringsliv att förutsättningar och ramverk är stabila. Sveriges företagare behöver nämligen långsiktiga spelregler för att våga anställa och Sverige har stora utmaningar framför sig.

För det andra har L fått ansvar för både arbetsmarknads- och integrationsfrågorna. Det sistnämnda politikområdet är avgörande för att lyckas då många av dem som har det tuffast på arbetsmarknaden är de som är nya i Sverige och har kort (eller obefintlig) utbildningsbakgrund. Liberalerna har tagit fram ett omfattande program för att lyckas med integrationen. Det kallas för Förortslyftet och som innehåller mängder med punkter för att säkerställa att Sverige inte har några utsatta områden 2030. Det är ett ambitiöst program och hinner man genomföra hälften av dem så är det fantastiskt. Det kommer göra skillnad på riktigt. Vill du läsa Förortslyftet i sin helhet så finns det här.

Att Johan Persson väljer att axla arbetsmarknadspolitiken är ett styrkebesked. Det i kombination med att Mats Persson (L) blir utbildningsminister bådar gott för framtiden. Skolan är utan tvekan den viktigaste faktorn för att lyckas med såväl integration som kompetensförsörjningen. En bra skola är den bästa vaccinationen mot såväl kriminalitet som utanförskap.

Lycka till Johan Persson i din roll som arbetsmarknads- och integrationsminister. Jag ser fram emot att följa ditt arbete på nära håll. Och ett varmt grattis till Sveriges viktigaste uppdrag!

 

Entreprenörspodden