Städbranschens vänliga ansikte

Jag träffade Torkel Kristoffers, vd för Vardagsfrid, första gången för flera år sedan på en middag för entreprenörer. Sedan dess har våra vägar korsats vid flera tillfällen. Det har varit allt från scener i Almedalen där vi pratat om bra kollektivavtal för anställda till hur Vardagsfrid skulle kunna rekrytera personal via AlphaCE.

Torkel är en engagerad entreprenör som har lätt till skratt och talar varmt om sin personal. Det finns säkert flera anledningar till varför han för flera år sedan beslutade att ge sig in i städbranschen, men den han nämnt vid flera tillfällen är att han ville ha ett företag där han som arbetsgivare kunde hjälpa människor in på arbetsmarknaden.

Härom dagen skrev Torkel en debattartikel i Aftonbladet tillsammans med några ledande personer. Den handlade om RUT-avdraget och vikten av att vi som konsumenter ställer krav på de företag vi anlitar. Vi konsumenter är viktiga. Det finns städbolag som har fruktansvärda anställningsvillkor, vilket närmast går att likställa med trafficking. Det finns också dem som ger hyggliga löner och skapar förutsättningar för människor att växa på sin arbetsplats.

När politikerna nu satsar pengar på att skapa jobb – både via RUT (som är ett skatteavdrag för oss privatpersoner som vill ha hushållsnära tjänster) och via Nystartsjobb (som ger arbetsgivarna reducerade arbetsgivaravgifter om de rekryterar någon som står långt från arbetsmarknaden) – har vi medborgare en skyldighet att hjälpa till. Över en miljon svenskar använder RUT-tjänster, men allt för få vet om deras anlitade företaget har hyggliga anställningsvillkor för sin personal.

Vardagsfrid etablerar sig just nu i Uppsala. Så nu har alla Uppsalabor chansen att anlita en seriös aktör och arbetsgivare. Det finns förstås flera seriösa aktörer i branschen – men jag kan varmt rekommendera Torkel och han team. Inte minst eftersom de rekryterar via AlphaCE. Så här har ni chansen att hjälpa två samhällsengagerade entreprenörer på samma gång 🙂

Varmt välkommen till entreprenörsstaden Uppsala Vardagsfrid!

Entreprenörspodden