Sparka på den som redan ligger

För någon vecka sedan berättade Cemil Alparslan på Dryck och Mat om hur galet reglerverket för stöd i coronan slår. Men det är inte den enda fallet och här beskriver Lotta Triller hur ett tillfälligt underskott 2019 hindrar företaget att få omställningsstöd nu.

Lotta Triller:
Jag har varit företagare inom café/bageri/restaurang sedan 1983. De första åren var det jag med ett par anställda, efter några år anslöt både min man och mamma till företaget och nu har hela familjen (5 barn och tre respektive) sin försörjning i företaget där vi nu driver bageri, catering, två caféer/brödbutik, 2 sommarcaféer samt sedan hösten 2019 en liten restaurang.

Dessutom vann vi en upphandling och driver i eget bolag en ny restaurang på Studenternas arena. Avtalet skrevs under i september 2019 och vi skulle öppna i mars 2020 men restaurangen blev inte klar för öppning förrän i juli mitt i semester och pandemi.

2019 var ett tufft år för oss då vi på våren sade upp vårt café på Stadsbiblioteket och samtidig satsade vi och gjorde iordning en lokal från grunden till vår nya restaurang på Klostergatan 5. Det blev mer kostnader än vi beräknat och när året var slut hade vi ett litet minus i balansräkningen. För första gången någonsin tvingades vi att upprätta en så kallad kontrollbalansräkning KBR.

Januari och februari 2020 blev bättre än någonsin och vi hade många stora bokningar och beställningar för resten av våren/sommaren och vi drog ner på så mycket kostnader vi kunde. Sedan kom Corona och i princip alla catering och stora bokningar på våra sommarcaféer försvann. Vi ställde snabbt om och levererade lunchlådor till privatpersoner vilket höll oss sysselsatta men det blev ju tyvärr inte så mycket intäkter.

Reglerna var sådana att på grund av KBR kunde vi heller inte korttidspermittera. De enda stöd vi fick var några reducerade hyror.

Vi drog ner på ännu mera kostnader och gjorde oss av med extrapersonal samt ersatte inga vid sjukdom. Med dessa åtgärder och en fin sommar där vi kunde Coronaanpassa våra sommarcaféer hade vi i augusti återhämtat allt minusresultat och vänt till liten vinst igen.

Vår lilla restaurang (normalt 34 platser) drabbades hårt av höstens restriktioner då vi med avstånd endast kan ta 10-12 personer. Nu när vår KBR var undanröjd kunde vi dock korttidspermittera en del av personalen. Eftersom vi tappat mer än 30% i nov/dec. räknade vi och vår redovisningsbyrå ut att vi var berättigade ca 600tkr i stöd (nov/dec) och i två dagar fick vi äntligen känna oss säkra på att klara oss.

Sedan kom ett mail från revisorn att trots allt vi gjort och att vi trots pandemi jobbat bort en KBR inte är berättigade till något omställningsstöd eftersom vi 20191231 hade förbrukat det egna kapitalet. Vi kände att systemet var djupt orättvist och det var som ett knivhugg i ryggen från myndigheterna.

Självklart var det ett problem att vi hade gjort ett dåligt resultat, men trots pandemin och utan statliga stöd hade vi rett ut det. Men att det ska fortsätta belasta oss trots att vi ändå jobbat oss ur det, dessutom under en pandemi känns orättvist.

Vi har aldrig någonsin varit betalningsskyldiga vare sig till stat eller leverantörer och alltid sett till att löner betalats i tid.

Under de nästan 40 år som jag drivit vårt företag har vi gett många arbete varav väldigt många har varit ungdomar som haft sitt första jobb hos oss.

Vårt nya bolag som driver Brasserie21 på Studenternas arena har inte fått några stöd alls eftersom vi öppnade i juli 2020. Vi sa upp de med provanställning och extrapersonal samt korttidspermitterade övriga utom de i familjen men fick strax före jul avslag på ansökan. Vi överklagade och fick nu i slutet av februari besked från domstolen att de mottagit vår överklagan. Med tanke på hur lång tid allt tar har vi inte möjlighet att vänta på besked. Istället avslutade vi korttidspermitteringen i januari eftersom det kändes orimligt att vi själva fick jobba extremt mycket för att ha personal hemma som vi ändå troligen får betala all lön till.

Avslutningsvis en eloge till Uppsala kommun/Sportfastigheter varit ett stort stöd genom hela denna tuffa tid.

Lotta Triller

Entreprenörspodden