Sommarkrönika från Almi Uppsala.

Vi har haft en ofattbart tuff vår som dominerats helt av pandemin. Läs Almi Uppsalas VD Bengt-Åke Ljudéns välskrivna och kloka sommarkrönika som vi gärna delar här på Entreprenörsstaden.

”Any day above ground is a good day” är ett citat från diverse skådisar, poeter och sångförfattare genom åren, oklart vem som började med det. Det var också ett uttryck som cirkulerade på kontoret under den mest akuta perioden (mitt mars till mitten av maj) av Coronakrisen hos oss på Almi Uppsala. Vi hamnade på kort tid i normala årsvolymer av krediter som vi skulle hantera över några veckor. Visst vi ska väl erkänna att det kändes nästan ohanterligt när högarna växte men uttrycket ”any day above ground is a good day” handlade mer om våra kunders panik i samtalen vi hade med dem (varav 50% helt nya för oss). Många kunder gick från tillväxt och framåtanda till att kämpa för att hålla sig ”över ytan” när intäkterna försvann ”över en natt”. 

Under finanskrisen 2008/9 fick Almi två extra miljarder att låna ut till små och medelstora företag, nu tre miljarder. Under finanskrisen lånade vi fortfarande ut till mycket som var framåtriktat, dvs investeringar i utveckling, marknad och produktion. Den här gången lånar vi ut till drift. Att låna till drift är något både företagare och banker alltid försöker undvika men läget var unikt. Har då alla företag kunnat låna? Nej, det måste ha funnits en bärkraft innan Corona och också kunna gå att anta att företaget åter blir bärkraftigt efter Corona. Företaget måste också ha en balansräkning som klarar en ytterligare skuldsättning. Att veta att entreprenören ibland kommer till oss som sista utväg och att vi efter att tillsammans simulerat hur resultaträkning, balansräkning och likviditet kan komma att utvecklas kommer fram till att det inte går att låna pengar är ett smärtsamt besked att ge. 

Att få ansvara för Almis verksamhet i en marknad som Uppsala där både företag och entreprenörskap varit på en fantastisk utvecklingsresa de senaste åren har varit spännande och roligt. Regionen har myllrat av entreprenörer, innovationer och tjänstebolag och företagen har varit riktigt vassa på tillväxt och utveckling. Den innovationsförmåga och affärsmässiga ”modighet” som vi sett så mycket av de senaste åren hos våra entreprenörer är egenskaper som inte ”går ur” en entreprenör utan nu kunnat riktas om för överlevnad och omställning. Hittills tycker vi att motståndskraften bland företagen har varit god här i regionen. Vissa branscher har förstås näst intill haft en omöjlig uppgift men i det stora hela ser vi att många börjar få lite mer luft nu. Det som oroar oss är att orderböckerna inte fyllts på inför hösten för många företag men också att många företag nu har än mindre krockkuddar/reserver att ta till om inte efterfrågan tar fart på riktigt. 

Sen finns det vinnare i allt detta också. Vi får inte vara rädda för att lyfta fram de företag som gått bra eller kanske tom bättre än någonsin genom krisen. Med en digital affärsmodell eller att kunna matcha tydliga nya behov i samhället har många företag kunnat ställa om eller fånga möjligheterna som situationen har gett. 

Den omställning vi redan sett bolag kunna göra är en ”preview” på vad jag tror vi kommer att se under hösten i år och vidare in i nästa år. Att digitaliseringen hoppat över flera år av ledtid är uppenbar, att kundpreferenser kommer påverkas inte heller svårt att förutse. Hur kommer tex efterfrågan på ”förflyttning” av människor och varor att se ut framöver? Leverantörskedjor behöver bli mer robusta med fler och närmare leverantörer, hållbarheten i vårt resande, hur stora hänsyn är vi beredda att ta?

I kriser är det lätt att bli kvar i och fokusera på det som hänt istället för att tänka framåt. Ta hjälp av andra och nyttja andras kompetens och perspektiv i ditt företagande. Vi har de senaste åren coachat många företag i grupp, dvs företag i olika branscher som gemensamt diskuterar sina utmaningar i företagandet och de insikter och perspektiv som skapas när företagare pratar med varandra är fantastisk. Har du ingen att prata med (eller vill ha andra att prata med om ditt företagande), välkommen höra av dig! Gäller även om du inte vill/kan/behöver låna pengar utan bara behöver diskutera läget och vägar framåt! 

Under sommaren kommer vi att presentera alla våra rådgivare på Almi Uppsala för er. Vi vill lyfta fram de ni möter när ni möter Almi Uppsala. Även om Almi under våren introducerat sin första robot i verksamheten så tänker vi att det är i mötet med vår rådgivare/coacher som insikter till förändring och utveckling kan ske 🙂

Önskar er en bra och frisk sommar! 

Bengt-Åke Ljudén 
VD Almi Uppsala

Entreprenörspodden