När man faller från en urusel position till en ännu sämre

Burlöv är en kommun som många förmodligen inte har hört talas om och än mindre besökt. Av Sveriges 290 kommuner ligger de stadigt i toppen av näringslivsrankingen på plats 6 av 290 när kommunens företagare får sätta betyg i bland annat bemötande och attityd. Ett väldigt fint betyg!

Det är en liten kommun i Skåne med en järnvägsstation, lite åkrar och ganska nära Malmö. Säkert finns det en hel del bra saker men inget jag känner till. Någon som däremot skulle behöva känna till det är Uppsala kommun som fallit från plats 232 till 247. Alltså en fortsättning på den extremt dåliga trend som har varit de senaste åren.

Men varför? Jag försöker verkligen förstå.

Vi ligger ju så otroligt bra till geografiskt nära Arlanda och Stockholm, vi har två fina universitet, en av världens främsta inkubatorer UIC, en å som rinner rakt igenom stan, ett rikt kulturliv med en massa museer, trädgårdar och historia om spektakulära vetenskapsmän som gjort avtryck på världen, ett flertal nobelpristagare och banbrytande forskning, fler globala företag som MySQL, Klarna, Skype, Daniel Wellington och en hel rad med företag inom life science. Det har nog tyvärr inte lyckats tack vare att de är från Uppsala utan TROTS att de är från Uppsala.

Lösningen är nog inte en charmkurs på arbetstid för 600 personer där vi spenderar mer av våra pengar på kommunens anställda i frågor som ska vara en självklarhet som en företrädare för vår stad.

Känner man inte att man vill leverera ett så stort värde för medborgarna som möjligt per krona och timme man spenderar när man fått förtroendet att ansvara för våra gemensamma resurser? Om jag skulle spendera familjens pengar på det sättet skulle det ha fått vissa konsekvenser…

 

Jonathan Tigrar är entreprenör i Uppsala och har startat bland annat takvandringen på slottet och står bakom event som Lucia på taket, finalen för Allt ljus på Uppsala, Pelle Svanslös café och en rad andra projekt och idéer. Vinnare av bland annat Stora turismpriset, Kulturarvspriset och Årets marknadsförare.

 

Entreprenörspodden