Skillnad på plan, mål och resultat

Jag tror de flesta har satt upp mål med vad man skall uppnå och gjort en plan för hur man skall komma dit. Har man gjort detta har man nog också  upplevt att vägen dit inte alltid blir som man tänkt sig.

 

Om man trots allt når sitt utsatta mål ser nog vägen mer ut som ett virrvarr av avvikelser, hinder och nya förutsättningar. Men med målmedvetenhet kan man nå sitt mål ändå. När man tittar i backspegeln har vägen dit varit kantad av massor av utmaningar och problem att hantera och lösa.

 

I entreprenörskapet hamnar man sällan exakt på målet. Man vet kanske inte riktigt hur man definierar målet men man har målat upp en bild av något fantastiskt som visar en riktning. Att vägen blir krokig vet man innan men planen är ändå rakt mot målet. Med tålamod och entreprenöriell lösningsförmåga kan man nog hamna rätt nära dit man siktat. Under resans gång har man vässat sin affärsidé och saker som hänt har gjort att man korrigerat sitt mål och fått ett bättre resultat.

Något som är minst lika vanligt i entreprenörsprojekt är att målet flyttas och blir något helt annat. Under resans gång händer det så många saker att det ursprungliga målet blir helt irrelevant. Som entreprenör är det absolut inte ett misslyckande, tvärtom. I entreprenörskap är det ofta viktigare att starta projektet än att veta exakt var det tar vägen. Om man aldrig sparkar iväg bollen kommer den aldrig heller att ta vägen någonstans och absolut inte i mål. Med erfarenhet av många olika projekt genom åren jag har gått om egna exempel. Vår flytt till Las Palmas är ett sånt. Det kommer i nästa blogg…

 

Entreprenörspodden