Sanningen bakom arbetslöshetsstatistiken

Den senaste tiden har jag fått ta del av livsöden som stannat kvar i mina tankar. Många arbetssökande som vi på AlphaCE möter i vardagen har inte bara fått en eller två rallarsvingar av livet – utan kanske fyra, fem eller sex.

De flesta av oss kan klara av att förlora ett jobb och även om det kan vara tufft att hitta ett nytt så går det oftast bra med hjälp av familj och vänner, ett glatt humör och ett hyffsat cv.

Men om man förlorar jobbet samtidigt som livspartnern vill skiljas och man får en cancerdiagnos i kombination med att barnen mår dåligt och slutar gå till skolan – då är det inte lika lätt att vara klämkäck i sitt arbetssökande. Då är det riktigt svårt att hitta kraften att söka jobb.

Mina kollegor gör ett otroligt arbete i att stötta arbetssökande och det är fascinerande att höra vilket fint förtroende de får. Det kan vara en kvinna som blir slagen av sin make och behöver lämna honom innan hon kan fokusera på att söka jobb. Det kan vara en man som behöver hjälp att succesivt öka sin aktivitet för att hjärtmedicinen ska fungera korrekt innan han kan börja jobba.

Många är irriterade på den missmatchning som finns på svensk arbetsmarknad. Och det finns arbetssökande som borde kunna ta den anställning som de blir erbjudna, men det finns också många människor som brottas med betydligt större problematik i livet än att hitta ett jobb.

Det är viktigt att ha i åtanke nästa gång arbetslöshetsstatistiken kommer på tal…

Entreprenörspodden