Premiär för Entreprenörsstaden

Det är en fröjd att leva i Uppsala. Här kryllar av experter på alla möjliga och omöjliga ämnesområden. Det går att hitta specialister som vet hur man bygger en satellit som kan kartlägga liv i rymden till språkvetare som funderar på hur tyska språkets grammatik utvecklades under medeltiden (den senare råkar jag vara gift med).

Universitetsstaden Uppsala är ett vida känt begrepp, men faktum är att det hänt något i staden de senaste 20 åren. Och det är dags att vi adderar epitetet Entreprenörsstaden Uppsala – för här händer mycket som Uppsalaborna kan vara stolta över.

Företag som Skype och Klarna har sina rötter i Uppsalas mylla och det framgångsrika miljardbolaget Daniel Wellington som säljer designade klockor grundades av den före detta Uppsalastudenten Filip Tysander. Listan över entreprenörer med koppling till Uppsala kan göras lång.

Uppsala har idag en helt annan attityd gentemot företagande och entreprenörskap än när jag kom ut i arbetslivet för drygt 20 år sedan… Jag möttes ofta av märkliga kommentarer och osäkra blickar när mitt yrkesval kom på tal. Jag var en främmande fågel i sociala sammanhang, medan min forskande humanist till make fick nyfikna frågor och uppmuntrande ord.

Det finns troligen flera viktiga initiativ som främjat entreprenörskapet genom åren. Anders Wall har definitivt varit med och bidragit på olika sätt. Uppsala Innovation Center, UIC, som firar 20-årsjubileum i år har säkert också varit en framgångsfaktor, liksom Drivhuset, Connect och Ung Företagssamhet. Listan kan göras lång. Nu adderar vi ytterligare en motor till entreprenörslivet. Här kommer jag och Thomas Sonesson dela med oss av vår vardag och våra funderingar. Jag tror det kommer att bli både uppfriskande och matnyttigt.

Min förhoppning är att Uppsala ska få samma starka varumärke när det kommer till företagande och entreprenörskap som Gnosjö har. Vi har goda förutsättningar. För faktum är att det finns stora likheter mellan en framgångsrik forskare och en framgångsrik entreprenör. Man måste ha en enorm passion för sin idé och man måste vara beredd att jobba stenhårt för att förverkliga den.

Hoppas att ni kommer uppskatta det här nya initiativet. Varmt välkommen med inspel på ämnen vi ska belysa!

Entreprenörspodden