På jakt efter Årets unga entreprenör i Uppsala län

I Sverige har elever på olika program möjlighet att driva Ung Företagsamhet. En kurs där elever under ett läsår får starta företag, vara kreativa, jobba i team, hantera utmaningar och göra personliga resor. De personliga resorna ser ofta helt olika ut. För någon kan det vara att lära sig bokföring och dess hantverk för en annan kan UF-året bli en social utmaning att jobba i grupp. Sen finns det också dem som hittar hem – de som har entreprenörsnerven i sig får leva ut sin personlighet under ett läsår.

Börjar man fundera på entreprenörer kan man ställa sig frågorna: Hade vi haft reklam-TV utan Jan Stenbeck? Hade vi haft digitala faktureringssystem utan Klarna-killarna? Hade vi haft musikstreaming utan Spotify, Daniel Ek och Martin Lorentzon? Kanske eller kanske inte? Men de har satt en prägel på dagens samhälle utifrån deras visioner och nytänkande idéer.

Det är också svårt att se ett samhälle utan IKEA eller H&M. De är ikoniska företag som grundades av de drivna entreprenörerna Ingvar Kamprad och Ehring Persson. Dessa samhällsbrytande entreprenörer är förebilder för vissa och förmodligen ifrågasättande personligheter för andra. Men de har haft visioner och jobbat för dem. De har drivit både sitt företag och samhället framåt med sitt ifrågasättande och sitt nytänkande sinne.

I begreppet entreprenör hittar vi också de cirka en miljon små och medelstora företag som finns i Sverige. Caféet du fikar på, hantverkaren du ringer vid renovering eller de som på entreprenad skottar snö. Det är de små och medelstora kugghjul som får samhället att snurra. Otroligt viktiga för vår BNP, arbetsmarknad och ja för att ha ett fungerande samhälle.

I över 40 år har ämnet Ung Företagsamhet funnits i Sverige. Läsåret 2022/2023 var det över 37 000 ungdomar som läste kursen. Ett år där kreativitet och problemlösning står högt upp på elevernas agenda. Hitta en utmaning och lös den eller finns det en produkt/tjänst som kan förbättras? Idéerna sjösätts och UF-företagen är i gång. Det är som en stolthet som växer och växer parallellt med läsåret. Höjdpunkten är nog mässan. Att se alla stolta elever, visa upp sina företag och prata om sina UF-resor. Ja det är ett livs levande lyckoelixir. Har ni möjlighet, gå på mässan!

Efter mässdagen är det prisutdelning. Då ska exempelvis Årets UF-företag, Årets vara, Årets tjänst och Årets säljare utses. Vi (Alex, Jesper och Martina som alla är UF-alumner) började i somras fundera på varför det inte fanns ett pris där man lyfter årets unga entreprenör? Vi hann inte fundera så länge innan vi bestämde oss för att 2024 ska det priset finnas med. Därmed kan vi som trogna UF- alumner för första gången i historien presentera tävlingen ”Årets unga entreprenör”. Det är ett pris som kommer gå till en elev som kan visa på idé, lösning och verkställande med ett drivet och nytänkande sinne. Den tävlande ska också bidra till UF-företaget och samhället genom sin kreativitet, lösningsorientering och vilja att skapa förändring.

Varför ytterligare en UF-tävling? Jo, för i de flesta tävlingar tittar man på omsättning, affärsplan eller teamet och inte på entreprenören. Man kollar ur ett akademiskt perspektiv, för att det är ett skolämne. I denna tävling kollar vi på entreprenören. Vi vill se glöden och drivet i ögonen.

Vem vet vi kanske hittar nästa grupp av Klarna-killar eller en Ingvar Kamprad. Vi kanske hittar länets framtida krögare eller byggare. Ja vi letar efter dessa jobbiga individer som bara kör på. De som har visioner och jobbar för dem. De som kommer driva samhället framåt med ett ifrågasättande och nytänkande sinne. Vi letar efter åter unga entreprenör.

//Alex Holmström, Jesper Thorsbrink och Martina Mähl

Entreprenörspodden