Optimering på gång

Ett av de mest spännande projekten som vi kom i kontakt genom Företagsänglarna var Optima Planta. Idag var det ett arbetspass hos Optima på SLU och deras Green Innovation Park.

Green Innovation Park är en jättehäftig coworking ute på SLU. Ingen tvekan om att man jobbar med växter eller hur? Och så allt annat inom inom greentec såklart. Så här ser ett av konferensrummen ut.

Här har vi grundaren Lennart Sör till vänster och bolagets nyförvärv Robin Johansson. Båda poserar bredvid några av de moduler som är kärnan i Optima Planta. Här odlar vi just nu olika testväxter. Främst basilika.

Men innan växterna kommer in i de speciella modulerna sätts fröna i så kallade såddlådor. Det innebär att den första fasen inte behöver lika stort utrymme och vi får en effektivare odlingsprocess.

Någon vecka senare ser det ut så här och vi har basilika som växer både fortare och som ger mer blad. Inte med hjälp av någon manipulering utan bara genom att ge växten exakt rätt förutsättningar i varje fas. Med hjälp av datapunkter och AI optimerar vi växtens förutsättningar att växa på bästa möjliga sätt.

Här bygger vi vårt testcenter och showroom. Ett 50-tal moduler skall finnas på plats under våren.

När vi berättar om Optima får vi ofta svaret – jaha sån där hydroponi eller kanske vertikalodling etc. Det har jag ett på TV… Men Optima är något helt annat. Under 2020 är målet att bevisa det på riktigt. Spännande är det definitivt.

Entreprenörspodden