Om ni tror att det är rörigt ibland?

Som man bäddar får man ligga. Ett talesätt som stämmer väldigt bra om man är en rastlös serieentreprenör som inte kan säga nej. Men å andra sidan är ingen dag den andra lik och allt är ett stort äventyr.


När vi flyttade till Las Palmas var målet att trappa ned på entreprenörskapet och fylla dagarna med lite nytt innehåll. Kanske till och med känna på pensionärslivet. Jag började till och med kalla mig för ”Half-retired”.

Nu snart två år sedan vi tog beslutet att flytta inser jag att planen helt spårat ur. Det är fler bollar i luften än någonsin att hålla reda på. Entreprenörslivet har nog aldrig varit så spännande, inspirerande, omväxlande och motiverande som nu.

Jag tänkte beskriva lite hur livet ser ut. Först handlar det om nya spännande utmaningar i Spanien. Att lära sig språk som 65-åring är inte jättelätt, men väldigt viktigt. Nu har vi kommit till en situation då vi förstår spanska hyfsat och kan göra oss förstådda (även om det går sakta och lite si och så med grammatiken). Det är en bra grund.

Las Palmas på Gran Canaria är en underbar storstad och helt rätt för oss och vi blir mer och mer hemmastadda. I dagarna blev Las Palmas utsedd av National Geographics till Spanien näst bästa stad att bo i efter Bilbao.

Om vi tar en titt på projekt som jag lämnat så är det Royal Streaming, K360 och The Friendly Swede. Fina bolag som drivs vidare med ny energi och drivkraft. Planen att avveckla några projekt började alltså bra, men…


Ett samtal från min bloggkompis Maria Mattsson Mähl förändrade en hel del. – Skall du vara med och investera i Kenya? Vipps så var en ny boll i rullning.

En resa i oktober har lett till en investering i ett glasögonföretag i Nairobi som heter Waridi Eyewear.


Då hörde Uppsalaprofilen Sten Kvarfordh som har ett fantastiskt socialt projekt i Mutomo i Kenya av sig och så var vi plantageägare. Två eller tre till projekt är på gång som jag kommer att avslöja kommande veckor. Det var Kenya det.

Jag träffade en av de mest kreativa entreprenörerna i Uppsala, Ola Eriksson, på en lunch i Saluhallen. Hans projekt Astronut var oemotståndligt. Dessutom passade det bra att produktionen av burkarna och innehållet sker i Bangkok, en stad jag älskar och även jobbat i. Dessutom har vi ju Memories nere i Khao Lak sedan 2008. 
En av mina fd UF-elever, Stina Pettersson, har haft en stor plats i mitt entreprenörshjärta. När min son Kasper i Shenzhen, Kina, skulle omstarta en verksamhet och bildade Kronemar måste vi ju ha med Stina och så blev det. Säte i Hong Kong, men försäljning i Japan, USA, Tyskland och UK. Till att börja med.


Sedan tidigare har vi även vårt företag Shaigoo på samma plats i Hong Kong.


Vid påsk för några år sedan frågade min favoritservitör Fadi Ayoub i Las Palmas om vi inte skulle starta en restaurang tillsammans i staden A Coruna i Galicien. Den ligger så långt bort från Las Palmas man kan komma om man fortfarande vill vara i Spanien, men jag tror på Fadi och vi körde igång. Efter ett uselt och kostsamt första år har vi bytt lokal och nu satsar vi igen i en ny lokal på allra bästa läge. Nypremiär för Alma nästa vecka.

I Sverige finns ett 20-tal bolag som tar lite av mitt engagemang. Senast i raden ringde en god vän som heter Tommy Einarö och frågade om jag ville bli delägare i luftreningsbranschen. Så nu är jag delägare i Branova.
I ett annat bolag som heter Housing Platform bygger vi en väldigt spännande plattform för bostadsföreningar.  I ett företag som heter The Frozen Eye dokumenterar vi bilder på ett sätt som förenklar bevisföring och felanmälan.
I ett bolag som byggt en plattform som hämtar in information från polisen och samlar nyhetsartiklar om brott utvecklar vi en app som vi döpt till Polisnytt. Här tillsammans med sonen Adam som rattar det från Köpenhamn.


I Företagsänglarna har vi fortfarande stora engagemang i Optima Planta som vi hoppas och tror skall göra sitt stora genombrott under 2024.

Företagsänglarna har även ett spännande innehav i Swedish Tonic som också har fått upp farten efter tuffa pandemi-år.

https://unt.se/nyheter/alvkarleby/artikel/spokbygget-dragon-gate-firar-20-ar-till-salu-igen/r9wempxj

Ett projekt som jag får allra mest frågor om (vilket inte är så konstigt) är Dragon Gate. Här är vi i ett läge där fastigheten är till salu och där milt sagt energin tagit slut. Ännu ett offer för pandemin.  Ovan i UNT 31/3 2024 (tyvärr låst)


WOC är företaget bakom de kända eventen Disney on Ice och Monster Jam. Bolaget lever i det dolda, men har ju väldigt kända varumärken.


Astungt säljer kläder för träning och styrkelyft. Vikingen som var vårt signum tog vi bort för att locka en bredare kundgrupp. Fel beslut då vår enda målgrupp försvann och ingen ny tillkom. Nu har vi tagit tillbaka vikingen i ny tappning och fokuserar på försäljning via Amazon i Tyskland och USA. Har tagit lite fart.  Ljuset i tunneln finns där framme.


Att vara med i bolaget House of Roses och följa rosévinsmärket Bodvár ger också lite extra krydda.

En dussintal andra projekt finns med även om de inte kräver något dagligt engagemang. Det finns många entreprenöriella erfarenheter i de olika bolagen och jag hoppas kunna berätta mer om erfarenheter och misstag jag lärt mig av.

Sen dyker det upp sidoprojekt. Entreprenörsveckan i Khao Lak körs i november samt att vi bokat en karnevalsvagn till Las Palmas festivalen i mars 2025 (för 60 personer). Sånt får man ta i farten.


Att dessutom min gode vän (och lika galna entreprenör) Pigge Werkelin har ett Uppsalaprojekt på G som jag lovat vara med i blir säkert kul. Tillsammans med Pigge håller vi även på att digitalisera runt testamenten.


Jag har lovat min livskamrat Anneli att inte hoppa på nya saker. Men hon är ju inte alltid i närheten när besluten tas.

Kontentan är att det är mycket roligare att säga JA än NEJ. Det är även omöjligt att säga nej när man ser att något går att förbättra, man ser möjligheter och kan öka kundnyttan dessutom med en bra person vid rodret. Entreprenörskap är att lösa problem och det enda sättet att skapa en bättre värld. Även om det är i det lilla så är det fantastiskt att vakna varje morgon med den vetskapen. Kan man dessutom inspirera fler att bli entreprenörer så är vi fler som bidrar till att lösa jordens problem. I stort som smått.

Men det finns en hemlighet såklart. I varje bolag är det allra viktigaste vem som man driver bolaget tillsammans med. Som alltid är det människorna man jobbar med som betyder allt. Annars skulle det blivit rörigt på riktigt…

 

 

Entreprenörspodden