Nyttan med Almedalen

Nyttan med Almedalen

Jag har åkt till Almedalen i 15 år. För några år sedan hade jag en extremt fulltecknad kalender. Redan vid 07.00 stod jag på någon scen och vid 23-tiden avrundades den sista representationsmiddagen. Några timmar sömn och sedan dags igen.

Samtal med journalister, moderatorer, politiker och branschkollegor avlöste varandra från tidig morgon till sena kvällen. Hade jag inte haft med mig assistenter som säkerställde att jag hann gå på toaletten och få i mig lite mat hade jag kraschat redan första dagen.

Så jobbar jag inte längre. Numera tackar jag nej till det mesta. Jag vill ha tid att umgås med dem som jag tycker är intressanta. Jag vill hinna ta en fika med en potentiell kund, springa in på ett seminarium eller stänga dansgolvet med en konkurrent. För jag behöver ett forum att hitta nya idéer och perspektiv. Då är den smältdegel som uppstår på gatorna i Visby helt rätt.

Men det är rätt egoistiskt och exkluderande. Det inser jag. För – såsom det verkar – är Almedalen numera ett slimmat koncept. Istället för 10-15 personer skickar företaget en eller två personer. Du behöver veta vilka de är och förmodligen ha deras telefonnummer i mobiltelefonen för att ens komma i kontakt med dem. Så var det inte för några år sedan.

Ett av de stängda samtal som jag deltog i arrangerades av 17 Nätverket. En samling av politiker, direktörer, debattörer och föreläsare – samlades för att svara på följande tre frågor:

  1. På vilket sätt kan mångfald bidra till tillväxt och framgång?
  2. Varför förstår inte alla punkt nr 1?
  3. Vilka hinder måste undanröjas för att fler ska förstå punkt nr 1?

Det blev ett bra samtal som jag tror kommer ge ringar på vattnet. Förmodligen ger ett sådant samtal mer effekt än att stå på en scen och debattera. Och det är trots allt det som Almedalen handlar om tycker jag – att förändra och förbättra samhället.

Här är en bild på gruppen efter att vi samtalat med varandra i tre timmar. Håll med om att det finns energi. Inte minst Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg verkar vara taggad att ta tag i frågan.

 

Samtal om mångfald

Entreprenörspodden