Nu får det vara nog!

Uppsala kommun har återigen hamnat på en bottenplacering i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Uppsala hade usla siffror förra året och året innan, men i år halkade man ner ytterligare 20 platser och hamnade på 232:a plats av 290 kommuner.

Det här är verkligen uselt med tanke på Uppsalas har:

  • Två universitet som står sig bra internationellt
  • Närheten till Stockholm och Arlanda
  • Världens bästa kåranda mellan oss entreprenörer i den internationella GEM-rapporten, som årligen mäter entreprenörskapets olika parametrar

Vad är det då som drar ned betyget.? Jo, är inget annat än attityd och bemötande från Uppsala kommun. Politiker och tjänstemän beter sig illa mot dem som drar in skatteintäkter och skapar jobb!

Enligt enkäten finns en översittarattityd och en känsla av konkurrens som inte borde existera och det borde faktiskt ställa till ramaskri. Kommunalråden borde ställa sina platser till förfogande om man inte är beredd att ta itu med detta – och tjänstepersonerna borde rannsaka sig själva om det inte är dags att byta jobb om man inte förstår att företagen är viktiga för skatteintäkter och arbetstillfällen. En kommun får helt enkelt inte misskötas på detta sätt.

Över 60 procent av Uppsalas invånare arbetar i privat sektor. Detta är därmed inte en liten fråga. Företag som inte trivs riskerar att flytta sina huvudkontor härifrån. Jag har själv haft huvudkontor i både Kalmar och Eskilstuna, trots att jag bott i Uppsala. Att man som företagare väljer Uppsala som säte för sin verksamhet är inte självklart.

Uppsala kan vara glada över den fina gemenskap som finns trots (eller kanske tack vare) kommunens bedrövliga beteende. Att Uppsala toppar den internationella listan över investeringar som görs av erfarna entreprenörer i nya entreprenörers start-ups samt att det finns ett uttalat mentorskap och en kamratskap mellan oss entreprenörer är det som i hög grad bildar ryggraden i Uppsalas företagsklimat. Men nu måste faktiskt kommunen bjuda till.

Jag hoppas att man kallar till krismöte i Uppsala kommun och jag förväntar mig att man rapporterar till oss Uppsalabor vad man kommer fram till på det mötet.

Entreprenörspodden