När slutar erfarenhet vara en tillgång?

Ett intressant ämne är när man talar om erfarenhet. Ofta är erfarenhet något som enbart betraktas som en tillgång, men är det verkligen så? Jag kan utifrån egen upplevelse konstatera att erfarenhet bara är en tillgång om man kan koppla den till nuläge och framtid. Annars är det risken att man upplevs som mossig och hamnar i “det var bättre förr”-facket.

I min egen resa som entreprenör har jag självklart haft mycket nytta av saker som jag lärt, både genom misstag och framgång. Mest misstag såklart, men det ligger i det mänskliga om man vill framåt. När jag använder min erfarenhet i mitt nuvarande företagande, får jag vara väldigt försiktig så inte min erfarenhet blir en våt filt över andras kreativitet. Jag försöker dela in utveckling i tre delar. En del är erfarenhet, en del nulägesanalys och en del (den viktigaste) hur skall vi ta oss framåt. Lär av historien och förstå nutiden. Sen lägg all kraft på framtiden.

Jag har reflekterat över hur många som pratar om erfarenhet som den enda sanningen. I politiken är det uppenbart att det bästa är att ha gått den långa vägen från MUF eller SSU. Visst är den erfarenheten viktig men måste blandas upp med erfarenheter och insikter från alla andra delar av samhället. Zelenskij är ett utmärkt exempel på hur de etablerade i politik och media ansåg att han saknade erfarenhet av politik och bara var en komiker. Han hade helt andra egenskaper och erfarenheter som gjorde honom till en världsledare utan just den erfarenheten. Det är verkligen uppfriskande när någon kommer från ett helt oväntat håll och gör succé.

Man kan även fundera på om det inte var erfarenheten som sänkte Facit och Kodak? Man hade så mycket kunskap om historien att man inte klarade av att tänka nytt. Jag upplever även att den så kallade “svenska modellen” har blivit en riktig kvarnsten. Med allt som händer i världen och med den snabbhet det sker liknar den mest en LP-skiva som snart bara älskas av nostalgiker.

Att träna på att tänka nytt och använda erfarenheten mer som vägledning än som slutledning tror jag är vägvinnande. Det om nåt får man känna på i entreprenörskap. Varje dag måste du fundera på att tänka nytt. Samtidigt som du vet att alla där ute gör allt de kan för att vara snabbare och bättre än dig, med eller utan erfarenhet. Jag ser erfarenheten som jätteviktig men den får inte vara ett hinder för att tänka nytt.

Entreprenörspodden