Mitt sista UF-äventyr

Idag har vi haft avslutning med mitt allra sista UF-Företag som jag varit rådgivare till. Och vi avslutade på allra bästa sätt med en god bit mat och reflektioner över året på Åkanten. På min vänstra sida ser vi Tua Bergman och till höger Wilma Lindqvist och Ida Hammarling. Saknas gör Ronja Cardoso.

Tjejerna har drivit UF-Företaget LikaOlika UF som gjort en målarbok som illustrerar att man är lika fast man är olika. En målarbok som gjorde att tjejerna vann tävlingen om Årets Socialt Hållbara UF-företag i Uppsala och gick ända till SM i Stockholm. LikaOlika har varit ett galet bra UF-företag som verkligen visar att Celsius-skolan är att räkna med även inom UF och verkligen bra reklam för skolan. Stort tack också till deras UF-lärare Ali Omari som jag vet varit en bidragande orsak till tjejernas framgångar. Nämnas skall att även Årets UF-företag i Uppsala Län, Stjärnleken UF, representerar Celsius. Kul att Celsius blivit både idrotts- och “UF-gymnasium”.

Vad kan man då säga om alla åren som rådgivare till Unga Företagare? Självklart alla härliga minnen tillsammans med underbara entusiastiska ungdomar som gjort så otroligt många häftiga insatser med sina företag. Med ca 35 olika UF-företag genom åren är det naturligtvis omöjligt att nämna alla. Men på senare år har jag starka minnen av t ex Grøt UF, Ambition UF, Beebag UF och Zellection UF. Massor av andra superduktiga såklart och egentligen är ju alla som gjort sitt UF-år vinnare. Man är helt enkelt bättre förberedd för arbetsmarknaden och några inspireras att starta eget.

UF är för mig något av det viktigaste skolan har att erbjuda. Dels är det en fantastisk kreativitet som släpps lös, dels får många som har lite svårare med teoretiska ämnen möjlighet att blomma ut, dels skapar det ett intresse för entreprenörskap. UF är ju plantskolan för jobbskapande och i förlängningen det som skapar underlag för vår välfärd.

Extra kul minne är när jag själv fick ta emot priset för Årets Rådgivare. En bidragande orsak var Facesplash UF som jag var rådgivare till och som nominerande mig. Ett annat ögonblick jag är väldigt stolt över är när jag överraskades på UF-mässan 2020 och utnämndes till “UF Ambassadör”. Stort!

Det finns många man vill tacka för alla dessa år. Sofi Lahyani och alla de medarbetare på Ung Företagsamhet som lyft unga entreprenörer och gjort Uppsala Län till ett av Sveriges vassaste. Alla UF-lärare som gör ett fantastiskt engagerat arbete med eleverna och de rektorer som stöttar UF och ger så många ungdomar chansen att genomföra sitt UF-år. Sen skall vi inte glömma alla partnerföretag som är med och finansierar Ung Företagsamhet. Det är många som drar sitt strå till stacken.

Vad är det då som gör att jag lämnar mina engagemang i UF? Jo det blir flytt till sydligare breddgrader och ett nytt äventyr i mitt liv. Jag måste helt enkelt undersöka hur det är att driva företag i Las Palmas. Men jag kommer naturligtvis att följa UF även i framåt och hoppas att det får en ännu större plats i läroplanen i framtiden.

Entreprenörspodden