Minnesmästaren blir konkret

Att glömma bort saker är inte Mattias Ribbings starka sida. Tvärtom. Som internationell minnesmästare kommer han ihåg det ingen av oss ens kan ana är möjligt att lära sig. På bilden ser vi hur många ettor och nollor han kommer ihåg efter att ha sett dem i 30 minuter. Och i vilken ordning. 1305 var resultatet. Nu lite om dagens grymma föreläsning i Relations regi

  1. En spaning i framtiden är att man skall ha en “enpunkts-attgöralista”. Att göra en sak i taget är helt avgörande för att kunna få hjärnan att fungera på bästa sätt. I vårt brus är det helt omöjligt att vara effektiv och ha alla dagens uppgifter i huvudet samtidigt. Dessutom går det inte. Multitasking är en myt. Det vi gör är multiswitching.
  2. Hur får man fler timmar på dygnet? Inte fysiska timmar såklart, men få dubbelt så mycket gjort. Hur – ju med pomodorometoden. Hur kan den gå till? Jo ta en tajmer och ställ den på 25 minuter. Under den tiden får du inte ha några som helst störningar och jobbar med en sak. Sen när klockan ringer tar du omgående exakt fem minuter rast. Du avslutar inte ens den mening du höll på med. Sen går du tillbaka där du var och kör ännu en 25 minuters-period. Kör man 25-5, 25-5 osv och testa successivt upp till fler omgångar. Enligt Mattias låter det banalt, men får ett enormt resultat. Att helt enkelt dela in livets olika arbetsuppgifter i pomodoro-omgångar. Googla gärna på denna vedertagna men kanske lite okända metod.
  3. Smartphone sabbar vårt fokus även om den är i flygplansläge eller om den inte ens går att komma åt (men syns). Byter vi Smartphonen mot ett anteckningsblock (som du bara ser, inte kan komma åt) så fungerar hjärnan mycket bättre. Det handlar med andra ord inte om vad som finns i smartphonen utan distraktionen att den bara finns. Oavsett hur mycket du vet att mobilen kan hjälpa dig med är den det största distraktionsproblemet. Ett konkret tips – köp ett helt vanligt gammalt armbandsur så kan du titta på klocka utan distraktion, köp en väckarklocka istället för mobilen. Lägg sen till ett mobilhotell hemma där telefonen alltid är placerad. Vill du kolla något går du dit men tar inte med dig mobilen tillbaka.
  4. Platsdesigna hemmet är ett annat tips där fasta ställen för Ipaden och till och med en stationär dator (eller en bärbar som du inte bär runt på) gör att man får frizoner för livet och relationer. Massor av ny tid att umgås och vara tillgängliga för varandra.
  5. Mailen stör oss troligen mest av allt. I alla andra sammanhang kör vi “batching”. Vi samlar in t ex tvätt och tvättar när vi kan fylla tvättmaskinen. Tvättar inte en tröja i taget. Men med mail är vi vana att klicka upp direkt och där samlar vi inte på oss. Något som stör oss otroligt mycket. Ungefär som att alltid vänta på brevbäraren. Lösningen är automatiserad emailbatching vilket ökar snabbt i många företag. Något som innebär att det finns tidsinställning (i de flesta mailprogram) för när nya mail blir tillgängliga. Det kan nog alla räkna ut är en fantastisk inställning som bidrar till mycket effektivare arbetsdagar. Oavsett vilken tid du ställer in (kvart/halvtimme/timme etc) så slipper du kolla direkt när mailet kommer, vilket statistiken säger är efter 6 sekunder.
  6. Hur skall vi designa vår teknikanvänding så vi får mer effekt på hjärnans effekt även på hemmaplan och i relationer. I Mattias bok “Skärmsmart” kan man få upp till 99 poäng för att upptäcka hur man kan förbättra hanteringen av alla de distraktioner som kan hanteras på mycket klokare sätt för ett extremt mycket bättre liv.

Mattias slutord är att bli “skärmsmart” är ett av de absolut viktigaste sakerna att ha med sig, för att få ett fungerande liv, både på jobbet och hemma. Kolla även in hans Youtube-kanaler för tips som är tydligare än mina reflektioner från dagens Relation Executive. Här är länken till ett av avsnitten.

Entreprenörspodden