Mest pang för pengarna

När vi pratar om långtidsarbetslöshet och integration är det sällan vi pratar om “mest pang för pengarna”. Men kanske är det precis det vi borde prata om… Att vara arbetssökande är nämligen väldigt dyrt, på flera olika fronter.

  • Det kostar att en samhällsmedborgare som lever på bidrag.
  • Psykisk och fysisk ohälsa kostar enorma summor. Hälsan påverkas mycket av arbetslöshet.
  • Även barnens skolgång påverkas av att ha arbetslösa föräldrar.
  • Och barnens möjligheter att få sommar- eller helgjobb påverkas om inte mamma eller pappa har en arbetsplats som kan bli första anhalten ut på arbetsmarknaden, vilket i sin tur påverkar karriärval och livsmöjligheter.

Arbetslöshet är enormt dyrt för samhället. Därför borde politikerna jubla över tjänsten Rusta och matcha som Arbetsförmedlingen erbjuder arbetssökande som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

AlphaCE lyckas få ut 71,4 procent i lösning (!) enligt statistiken som publicerades för mars 2022.

Ja, ni läste rätt. 7 av 10 får hjälp ut i studier eller arbetet. Endast tre konkurrenter har bättre resultat (de har faktiskt 100 procent) men de har också färre deltagare, vilket påverkar statistiken. Men förvånande många aktörer har fantastiska resultat. Snittet ligger strax över 50 procent.

Kostnaden för tjänsten Rusta och matcha varierar beroende på hur långt individen står från arbetsmarknaden. Men ersättningen för en deltagare i Nivå A är cirka 27.000 kronor (om deltagare går ut i jobb efter 6 månader). Det borde vara en självklar investering för samhället.

Jag hoppas att min bransch hamnar i rampljuset under valrörelsen 2022. För den här branschen förtjänar faktiskt lite positiva hurra-rop i efterdyningarna av “kaos-privatisering” och andra negativa epitet som branschen har fått. Dessutom borde Arbetsförmedlingen bli mer transparent med resultaten. De kan faktiskt vara riktigt stolta över det som kallas AF-reformen.

Vill ni läsa mer om hur branschen presterat hittar ni info på www.matchningskollen.se

Entreprenörspodden