Mer än spännande!

I dessa dagar när allt elände med corona fyller media och så även de flesta blogginläggen, behövs något positivt. Det känns befriande att kunna berätta om ett riktigt framtidsprojekt som verkligen är något utöver det vanliga. Fast egentligen är det två projekt. Minst.

I Knivsta finns Walloxen och Margarethaskolan. Jag tror det var 2013 som Sisyfos-gruppen köpte fastigheten. Efter sedvanliga överklaganden och lite annat strul har nu äntligen projektet börjat ta fart. Här kommer ett av Sveriges mest spännande samhällen skapas. Nästan 100 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. En skola från förskola till nian med en skolmatsal som också är en vanlig restaurang. Lärarrum och coworking på samma ställe. Dessutom superspännande odlingar där “vårt eget” Optima Planta finns representerat. Ett ställe där gammalt möter nytt, äldre möter unga och där tradition möter det mest spännande moderna. Titta gärna på den informativa filmen om Walloxen

Nu till nästa spännande projekt. För ca ett år sedan samlade vi några som brinner för Ung Företagsamhet hos Olle Larsson på hans Villa Björkudden. Vi bollade idéer kring hur UF kan fortsätta efter UF-året och där vi skulle kunna erbjuda några UF-företag något vi döpt till UF-Extended. Dvs att skapa något som tar vid efter UF för ungdomar som brinner lite extra för entreprenörskapet. I och med projektet Walloxen kom vi fram till ett sätt att testa “UF Extended”. Ett av “mina” UF-företag i år heter UF Zellection och erbjudandet gick till dem att bli pionjärer. Här ser vi hela gänget sitta och diskutera med Sisyfos ägare Olle Larsson. Planerna för projektet dras upp.

Efter en presentation var det rundvandring på Walloxen. Här erbjuder Olle ungdomarna att fortsätta efter UF-året i ett separat projekt “på riktigt”. Med en rejäl projektpeng, ett stort inslag av utbildning och ett väldigt fritt men ansvarsfullt uppdrag, skall Zellection marknadsföra och skapa intresse för Walloxens hela projekt.

Om ni redan sett filmen vet ni att det både är gamla klassiska byggnader från början av 1900-talet och nybyggde delar. Här står vi i skolans lokaler och får veta mer om hela projektet. Termitventilation, rooftop med basketplan, träkonstruktioner från Skellefteå och fisk- och växtodlingar tillsammans med den modernaste byggtekniken.

Projektet Walloxen och UF Extended är ett otroligt spännande initiativ där en fastighet i omdaning och unga kreativa och duktiga UF-elever skall skapa en magisk kombination. Målet med Walloxen ser ni i filmen. Målet med UF Extended skall vi formulera under kommande halvåret och sen hoppas vi många fler företag vill delta i att ge många UF-ungdomar en förlängning av UF-året på ett nytänkande och utvecklande sätt.

Entreprenörspodden