Massa inspiration om Kina

Lunchgäster hos Landshövding Göran Enander med Kinas ambassadör Gui Congyou. En bra start på Nordic China Startup Forum.

Idag har det varit fullt med aktiviteter i Kinaspåret. Vi började med att vår Landshövding Göran Enander bjöd på lunch på Slottet.

Lunch på Slottet

Visst är det lite högtidligt när man får vara med och representera på detta sätt.

Mannen bakom Nordic China Startup Forum (NCSF)heter Juan Carlos Mauritz. Numera finns NCSF i 14 städer i Norden och Kina.

Sen bar det iväg till Uppsala Innovation Centre (UIC). Under dagen fick vi lyssna på olika initiativ som bygger på samarbeten mellan Sverige och Kina. Vi har ju lite svårt att förhålla oss till Kina och det blir gärna storpolitik. I den värld jag inspireras av jobbar vi med Kina på ett annat sätt. Det handlar mer om “human to human” och att möta den vanliga kinesen och vice versa. Då upptäcker man många nya möjligheter och bygger relationer på ett helt annat sätt.

Som alltid numera finns det nyfikenhet kring Dragon Gate. Olle Larsson berättar.

Bland projekten som presenterades fanns naturligtvis Dragon Gate, där det finns stort Uppsala-intresse och som är en viktig symbol när vi skall skapa relationer med Kina.

Vi fick även höra hur man investerar och hur man skall tänka när man skall bygga bolag i Kina.

Inspirerande att prata om Uppsala och Kina

Jag själv hade förmånen att prata om ett av man nya hjärteprojekt “Uppsala China City”. Att Uppsala skall bli ett nav för att lära oss mer om Kina och att Uppsala skulle kunna ta en unik position i norra Europa. Intresset är väldigt stort och nya intressanta spår dök upp.

Avslutningsvis var det sex startups som pitchade sin idé. Ett fokus i pitchen var att berätta varför företaget såg det som intressant med Kina som marknad.

Lennart Sör pitchade Optima Planta och erbjöds att resa till Kina vid två tillfällen under hösten. Stor glädje.

Vår (Företagsänglarnas) eget Optima Planta pitchade också. Lennart Sör som grundade Optima vann förvisso inte tävlingen, men han bjöds på två olika resor till Shanghai och Shenzhen under hösten för att få mer erfarenhet och inspiration.

Entreprenörspodden