Häromdagen släppte Caroline Farberger sin bok Jag, Caroline och jag hade förmånen att få vara med på den corona-säkrade bokreleasen i måndags.
Caroline Farberger föddes som Carl och hon valde att offentligt berätta om sin könskorrigering i Dagens industri för cirka två år sedan. Efter att ha deltagit i P1 Sommar 2019 blev hon framröstad av lyssnarna till att även prata i Vinter i P1 samma år . Carolines berättelse har berört många, inte minst alla dem som själva tvingas att brottas med de normer som råder i samhället. Caroline blev även framröstad till Årets HBTQ på QX-galan 2019.
Det finns uppenbarligen ett stort intresse av att få veta mer om hur det är att vara toppchef i näringslivet och att samtidigt vilja byta kön. Därför tror jag att hennes personliga och självutlämnande biografi kommer att bli en storsäljare. Det finns helt enkelt tillräckligt med intressanta ingredienser för att bli för många människor ska bli nyfikna.
Men boken är välskriven också. Caroline Farbergers medförfattare Henrietta Westman har sannolikt bidragit till den stilistiska kvalitén. Biografier kan ibland bli lite tråkiga och nästan likna ett fullspäckat cv. Här pendlar boken istället mellan olika livsperioder på ett naturligt sätt, utan att man som läsare tappar tråden. Det skapar nerv och nyfikenhet. Närtid varvas med barndomsår och nedslag i karriären på ett sätt som driver berättelsen framåt.
Jag, Caroline beskriver drivkraften och vilja vara “perfekt” . Den perfekta utbildningen (eller rättare sagt utbildningarna). Det perfekta jobbet på den perfekta amerikanska konsultfirman. Den lyckliga parrelationen och den framgångsrika fasaden. Den beskriver samtidigt misslyckanden och perioder av sökande. Den beskriver livet helt enkelt.
Jag hoppas att många i näringslivet läser boken. Inte för att den är ett recept på hur man skapar framgång i karriären (även om den säkert går att använda som inspirationsmaterial i det syftet), utan för att den är viktig. Den handlar om vikten av mångfald och tolerans på en arbetsplats, där Carolines Farbergers arbetsgivare och kollegor kan vara stolta över sin företagskultur. Den handlar också om att ta tillvara den fulla potential som finns i näringslivet – oavsett kön, religion eller etnicitet. Mångfald skapar affärsnytta.
Caroline Farbergers könskorrigering har emottagits väl och det förtjänar hennes bok också att göra. Jag fick flera tänkvärda perspektiv på livet och de normer vi har i vårt samhälle. Jag blev också starkt berörd av den kärlek, värme och förståelse som Carolines fru och familj visar. Den här är inte bara en bok om en persons liv i en unik situation. Det är ett tidsdokument som visar att Sverige ändå har kommit väldigt långt när det gäller mångfald och inkludering.
Ska ni läsa en bok i höst. Då ska ni läsa den här!