Kommunen som konkurrent

En av de saker som påverkar företagsklimatet negativt i Uppsala är att kommunen konkurrerar med privata företag. För gemene man kanske inte det låter så märkvärdigt, men för den som råkar ut för konkurrensen är det naturligtvis ett stort problem. Tänk er själva att ni satsar besparingar, belånar huset eller lånar i bank för att starta och driva ditt företag. Så kommer en konkurrent som finansieras med skattepengar och som kan gå hur dåligt som helst utan att gå omkull. Kommunens kärnverksamhet kan inte vara att konkurrera med kontorshotell, rekryteringstjänster eller restauranger för att nämna några.

I den senaste rankingen av företagsklimatet i Sverige fortsatte Uppsala Kommun sin kräftgång. En av bottenplaceringarna var på frågan om man upplever “Konkurrens från Kommunen”. Där hamnar Uppsala på plats 248 av 290 kommuner. Skall man med trovärdighet arbeta för ett bättre företagsklimat är nog detta ett område man måste ta på allvar.

I UNT idag ser vi ett exempel. Kommunen satsar på egen kommunal jobb- och utbildningsförmedling istället för att samarbeta med de 31 företag som redan finns etablerade i Uppsala. Debattartikeln och ett urklipp ur UNT 28/6 ser ni ovan.

Ett annat exempel är att man stolt berättar att man driver något man kallar för “Uppsalas finaste kontorshotell”. Om man driver ett privat kontorshotell med egna satsade pengar, är det naturligtvis irriterande läsa att det “finaste” är byggt med skattepengar och konkurrerar om kunderna på andra villkor?
På samma sätt kan man undra varför kommunen driver restaurangen på UKK? Är det bra för företagsklimatet och trovärdigheten i Uppsala kommun.

Det finns mycket att arbeta på och många åtgärder är “lågt hängande frukter”. Men då måste både viljan och genomförandet finnas och det känns inte alltid så.

Entreprenörspodden