Kliv fram fastighetsägare!

I veckan kom två konkreta förslag som gynnar småföretagare utan att vara lån. Det som kommer att ge resultat direkt är sänkningen av arbetsgivaravgiften där alla medarbetare nr 1-30 får en sänkt arbetsgivaravgift med max 5.300 kr och gäller från deklarationen i april till deklarationen i juli (löner utbetalda i mars-juni). Ansökan (för man måste tydligen ansöka) skall finnas tillgänglig hos Skatteverket 6 april så det är viktigt att bevaka.

Det andra konkreta förslaget är lite knepigare eftersom det kräver en förhandling. Det är en sänkning av grundhyran med upp till 50% och staten står för halva sänkningen. Man skall dock komma ihåg att det med all sannolikhet bara påverkar grundhyran. Väldigt många hyresavtal innehåller tillägg som med all säkerhet inte omfattas av stödet. T ex fastighetsskatt, värme, kyla, sophämtning mm.

Nu är det dags att fastighetsägarna kommer fram och visa att de vill bidra. Jag tycker det borde vara självklart att fastighetsägare från staten, AP-fonderna kommunerna och alla andra som ägs av allmänna medel, är proaktiva och bjuder in till förhandling med målet att bidra fullt ut enligt förslaget. Här gäller det att föregå med gott exempel.

Lika självklart tycker jag det är att alla andra stora fastighetsägare gör detsamma. Ju fler företag som kan räddas genom att många är med och bidrar, ju bättre samhälle får vi efter krisen. Jag har fått vissa signaler att stora fastighetsbolag varit kallsinniga, men jag hoppas att det inte stämmer. Men om det stämmer, tänk om och hjälp företagen att överleva.

Entreprenörspodden