Kenya - ett nytt spännande äventyr

Som jag tidigare skrivit har jag blivit väldigt förtjust i Kenya. Det har lett till bland annat investeringar i en plantage i Mutomo och ett solglasögonföretag i Nairobi.

Men det är egentligen bara en bieffekt av hur historien började. Min bloggarkompis Maria Mattson Mähl här på Entreprenörsstaden Uppsala ställde frågan för ca ett år sedan om jag ville hänga med på att investera i Kenya. Eftersom jag alltid säger ja till nya äventyr så blev det självklart ett nytt projekt i mitt entreprenörskap. Spännande, utmanande, intressant och ett nytt kapitel i livet som det inte gick att tacka nej till.


Något som lockade extra mycket var att bolaget grundats av Nyamko Sabuni tillsammans med Ghanesen Joe Frans. Med den kompetens och erfarenhet om Afrika de ger bolaget så fick projektet en extra dimension. Väldigt roligt har vi också.
Förutom grundarna så är vi nu ett gäng partners som på olika sätt skall bidra till att de investeringar vi gör skall både ge samhällsnytta och vara lönsamma.

https://www.sabunipartners.com/


För några dagar sedan släppte vi detta officiellt och det blev bland annat en artikel i Di och generellt ett mycket stort intresse, inte minst utanför Sveriges gränser.


Det passar väldigt bra in även i Uppsalas entreprenörskap då tre av oss partners är Uppsalabor. Här ser vi Nyamko tillsammans med Maria, John Lundqvist och undertecknad efter onsdagens ägarmöte.


Våra två första investeringar är med detta officiella. Dels är det Roam-Electric som har svenska grundare men driver tillverkning av elektriska motorcyklar och elektrifiering av dieselbussar med fabrik och utveckling i Nairobi. Här får Nyamko och jag testa att sitta på deras el-motorcykel vid vårt besök i oktober.

Det projekt där jag själv har ett extra ansvar och engagemang är Mpost. I Afrika saknar många en adress vilket är ett stort problem. Men med sms-tjänster och abonnemang  av postbox löser Mpost detta. Att få vara med och bidra till Mposts tillväxt och utveckling i Kenya är ett äventyr och engagemang som är svårt att fatta. Efter ett antal möten så börjar man komma in i bolaget och i augusti skall vi få träffas i Nairobi och åka runt till bolagets olika enheter och se hur det fungerar på riktigt. Det är nog först då man greppar hela deras affärsmodell, men ”so far so good”.

Med detta sagt så tror jag ni kommer att få veta mer om våra projekt i Afrika och hur de utvecklas i kommande bloggar.

 

Entreprenörspodden