Kan man tävla i företagande?

I fredags arrangerade Företagarna ett stort kalas i Blå Hallen dit alla länsfinalister var inbjudna för att kora Årets Företagare 2021 och Årets Unga Företagare 2021. Även förra årets finalister och vinnare var inbjudna eftersom det inte blev någon baluns förra året på grund av pandemin.

Jag har haft förmånen att sitta i juryn för Årets Företagare 2021 och när jag började gå igenom alla finalisterna var känslan ungefär detsamma som när man lyssnar på en Melodifestivalen. Vid första anblicken är alla låtar jättebra. Sedan börjar man fundera på om man gillar en ballad eller en discolåt bäst. Är det viktigt med en kändis eller är det häftigare att lyfta fram en doldis. Listan kan göras lång

Tack och lov får juryn en checklista med kriterier som rör ekonomi, ledarskap och innovation. Vi får också ett gediget underlag att utgå från. Efter lång diskussion kunde vi ena oss kring ett resultat.

Årets Företagare 2021 heter Evelina Lindgren och är vd för Apak Sverige. Trots att det är svårt att tävla i företagande är det här en företagsledare som sticker ut. Jag tror vi kommer få se mer av i framtiden. Lägg namn och företag på minnet. Det kommer nämligen att bli spännande att följa deras resa.

Med en stor dos innovationskraft sätter Årets Företagare ribban för hållbarhet högt och är en sann inspiration och förebild. Vår vinnare går i bräschen och driver utvecklingen för en hållbar omställning framåt. Årets Företagare har på kort tid fördubblat omsättningen och skapat en framgångssaga där utvecklingsmöjligheterna är oändliga. Med ett modigt ledarskap och en utgångspunkt i att medarbetarna är bolagets hjärta och viktigaste resurs, har vår vinnare tagit hela bolaget mot deras gemensamma mål. 

Juryns motivering

Här är Evelina Lindgren, Årets Företagare 2021, och Philip Olsson, Årets Unga Företagare 2021.

Entreprenörspodden