Kan man jobbcoacha på distans?

Vi jobbcoacher har länge önskat få stötta våra arbetssökande på distans. Det finns flera skäl till att det är en bra idé.

För det första behövs det ofta specialister. Det kan handla om ett språkstöd på ett visst språk som kan översätta ett ord eller ett kulturellt fenomen. Ibland kan vi behöva komplettera med en person som har rätt kontaktnät i en specifik bransch. På en mindre ort kan det vara svårt att ha den här typen av specialistkompetenser.

För det andra behöver många arbetssökande bredda sitt jobbsökande till fler orter om de ska hitta jobb. Sverige har en av världens mest trögrörliga arbetsmarknader. Det är dyrt och ineffektivt. Men att söka jobb på annan ort är svårt och väcker nya frågor som… Finns det bostäder där? Kan jag veckopendla etc? Att få en coach som redan är på plats kan vara en avgörande trygghet.

För det tredje är tillgänglighet och tempo ofta det som avgör hur framgångsrik den arbetssökande blir. Att ha lokaler och inbokade fysiska möten kan skapa en tröghet i relationen mellan jobbcoach och arbetssökande. Ofta behöver den arbetssökande snabbt få svar på korta frågor. Det kan t.ex. vara hur man fyller i en blankett eller bolla hur en timanställning påverkar den egna privatekonomin. Jag har svarat på dylika frågor via sms och e-post, även om den arbetssökande inte har haft en “bokad tid” i våra kontorslokaler. Ibland till och med på kvällar och helger.

Härom veckan möjliggjorde Arbetsförmedlingen för oss leverantörer att leverera nationellt och på distans. Det var faktiskt ett revolutionerande beslut och något som vi aktörer ropat efter i snart ett decennium. Som i ett trollslag försvann de “vita fläckar” som politikerna oroat sig för. För helt plötsligt finns det bra jobbcoacher i hela landet.

Jag hoppas att vissa av de förändringar som nu sker kommer att kvarstå även efter pandemin. Det viktigaste måste ändå vara att den arbetssökande får hjälp.

PS. Här är en bild på Bita Farahani som kör en utbildning i mål på distans för ett 30-tal deltagare

Entreprenörspodden